NuffnangX

Friday, March 26, 2010

Benjol Sebesar Bola Ping Pong

kejadian berlaku malam tadi
macam cepat jea perkara nie terjadi
ajak umairah mandi
bila ajak mandi memang la tak sabar-sabar si kecik nie
terus jea meluru pergi ke bilik air
belum buka seluar dan baju pun
menonong jea pergi ke bilik air


sampai ke dapur
aku cakap la pada umairah
tak payah mandi la
kita keluar jea terus
terus cakap bye bye bye bye

hah apa lagi meraung la umairah
ialah tak bagi mandi kan
terus pergi ke kerusi makan
dan bergayut pada kerusi tersebut
time tu aku dah terdetik dalam hati
nanti terbalik nie karang
baru jea aku nak ambil umairah

dummmmm terus jea kerusi tu himpap umairah
aku yang tak sempat nak sambut tu terus jea menjerit kecil
berlari terus ke arah umairah
Ya Allah anak aku
rasa macam nak menangis jea tengok umairah yang pun menangis meraung
sambil dukung umairah tu
aku tengok dahi umairah dah naik skit benjolnya

bawak ke depan jea
terus benjol tu mencanak-canak naik
aku tekap benjol tu guna kain yang telah aku wapkan dengan mulut
tapi bila tengok semakin tinggi benjol tu
terus aku dah menggelabah skit
menjerit panggil mak sambil bawak umairah ke kedai mak
mak panic jea tengok keadaan aku
nak nak aku tengah mencampung umairah

terus cakap kenapa
aku cakap yang umairah kena hempap kerusi makan
mak ambil pisau sambil-sambil tu wapkan pada mulut
dah panas terus tekap pada bahagian benjol tu
pastu minta aku ambil planta
mak ambil planta sapu sedikit di bahagian benjol
pastu sambung tekap benjol tu dengan pisau
dekat 1/2 jam la jugak mak aku buat perbuatan tersebut
kemudian baru la susut sedikit benjol di dahi umairah
lega sedikit
terus tanya mak nak bawak ke klinik ker
mak cakap pantau keadaan umairah
kalau muntah terus bawak pergi klinik


terus tanya mak
napa letak planta di bahagian benjol
mak cakap planta tu nak elakkan lebam di bahagian benjol
pastu tuamkan di bahagian benjol dengan benda yang berhaba sedikit
wapkan mulut kita pada kain pun boleh jugak
tapi lambat skit la benjol nak surut
kalau guna benda yang cepat berhaba macam pisau
cepat la benjol tu surut
emmmm nasib baik la kejadian berlaku di rumah mak
kalau aku dah terus bawak umairah pergi klinik
gila gabra betul la aku nie


orang tua memang banyak petua kan
ikut dengan tak ikut jea


masih lagi nangis
kesian anak ibu



nampak tak dahi umairah
merah dan masih belum lagi surut
time benjol tu tak teringat plak nak ambil gambar
panis punya pasal
semua tak terigat



pujuk umairah dengan choc 8
tapi masih lagi tersedu-sedu
maaf kan ibu yea sayang
ibu cuai jaga umairah
sedih tengok umairah
time umairah tidor aku peluk umairah kuat-kuat
dan cium umairah bertalu-talu
sedih dan perit terasa bila tengok anak dalam kesakitan
rasanya time tu biarlah ibu yang menanggung semuanya

alahai anak ibu

17 kata-kata indah:

MeL MikaiL said...

alahai kesiannya umairah..mmmg sedih bila tgk anak dlm kesakitan. aritu mika jatuh kat simen depan umah. luka teruk gak kat dahi dia sib baik tanda tak obvious. tp sedih tgk dia nangis tu..next time extra careful k ;)

.::WaNiE::. said...

alahaii nampak tu benjol dia..besarr

atty's said...

nasib tade apa2..kan ..sian umairah ..

norly saliana @ mamazahra said...

ciannya umairah...
besar gak benjol tu kan...
dah la kat kepala, mesti risaukan....
lagi2 kalau benda tu patutnya kte bleh elak, tp kte cuai kan...tp, nak buat camne...nak kena..huhu

takpe, lepas ni kena lebih berhati2...

Zura said...

alahai....kdg2 berhati2 pun boleh jgak kena...

A N A K - A N A K K U said...

erm...biasalah bebudak nie lasak dia lain mcm, lelebih nk tunjuk protes dia, xtau ker ibu susah hati wat tindakan xtreme mcm nie..

zue @ annaleeya said...

cian umairah... sakit tuh... benjol tuh jelas nampak...

besela ena, bdk2 umo cenggini mmg lasak... anak akak pon lagilah... lasaknye, mak aih penat kita nak kejo...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

hari tu kat ofiz aku ada safety nyer kursus.katanya kalo benjol macam tu kena tekap dengan ais.sebab panas lawannya sejuk.tapi katanya, selalu orang tuam dengan wap panas, tu salah.katanya lah :)

Uda said...

kesian umairah.. nak buat cam mana kan benda nak jadi.. tapi nasib baik semua okey.. lepas ni kena lebih berwaspada..

Mak Su said...

alamak..... !

luckily mak nye cepat2 bertindak, ketenangan penting nak handle suasana panik mcm ni.

maksu baru tahu ttg pisau tu, thanks ena, kongsi pengetahuan kat sini

"amethystchemiz" said...

sis...kesiannyer dia..dah benjol kepala...hurm...lps ni kena hati2 lah..sian umairah...sian juga kat ibu dia..ibu mana x sedih tgk anak macamtu kan...

mummy_ayu said...

ala ciannya umairah..be strong girl ye....of coz rasa sedih plus rasa bersalah kan bila anak jatuh..its ok, budak budak nak membesar memang cam tu, apa pun take care lain kali dear...

Nana said...

adoi..sian umairah
tp kan ena..mcm tu la lumrah kanak2 nk membesar kan..tak sah la klw xjatuh, tak benjol
damia dulu berapa kali ntah jatuh, benjol sini benjol sana.paling teruk jatuh katil la tinggi gak bukan takat dia je nanges kita pun nanges sebab time tu dia br umr 6 bulan

~ain said...

adeh laaa.. mesti bepinar kejap mata si umairah.. kesian dia!

CatlinaFly said...

aduh..umairah, kesiannye ...harp2 dah ok sekarang..memang kita sedih bila tgk anak sakit terhantuk dll..kesian & terasa nak marah diri sendiri..huhu..janji umairah tak muntah, tak de ape2 rasenye...camne umairah sekarang ye?

saya said...

meraong selagi mau la kawan tu jawabnya....

Ease Basri said...

Ceciannyer... betul kata mak ena... kena pantau umairah , takut nanti jadi cam pakcik meor nyer...jatuh dari katil double decker masa darjah berapa pun tak ingat... kesannya... masa kecik dulu selalu sakit kepala, muntah dan rabun.... dan kesan yang masih berlarutan sampai sekarang... sakit kepala tetiba dan rabun... dan paling dasyat biol...hehehehehe....(tang biol tu ena sendirik tau la kan meor camna...tapi yang lain tu serious betul... jadi pantau perkembangan umairah)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha