NuffnangX

Tuesday, November 20, 2007

SaLaH KeR

smlm aku kan msk bee hun, than ada lah lebih nak simpan takut ptg nnti dah basi..nak bwk semua cam dah penuh sgt bekal aku ngan bekal sayang..jd aku tanyer la sayang nak bagi kat jiran sebelah kita ker..sayang ckp bg ajer lah sedekah kan dpt pahala..
aku pun pas dah bersiap nak pergi kerja (sayang mmg pergi dulu than baru aku pergi kerja) ketuk la umah sebelah aku nie
tok tok tok tok (sambil laung la nama jiran aku tu - tak blh letak nama jiran aku tu, kes naya jea nnti, maner tau dia pun layan blog nie mampus aku nnti)
lama gak aku ketok umah jiran aku..aku dah nak buka semula pintu umah aku, baru lah jiran aku tu buka pintu umah dia..
aku dgn senyum yg ckp comey (comel ke?) angkat pinggan yg aku bwk kat dia..pastu blh dia kata cam nie
"laaaa watpe lg ena bg mknan kat akak..?"
"akak tak payah la balas balik pinggan ena nie..anto kosong pun takper" aku senyum lg
"tak payah la bg lg kat akak nie..akak blh buat sendiri kalau nak mkn.."
dah la ckp mcm tu dgn muka yg mmg tosey ajer..eeeee menyampah plak aku nak bg..nak ajer aku amik balik pinggan yg aku bg tu..
dia amik pinggan tu terus msk dlm umah..aik mcm tu ajer
pg2 lg dah wat aku angin
mlm aku ckp ngan sayang..
"ala mesti dia rasa segan nak terima sbb takkan nak bg kita pinggan kosong kan..jd kalau dia dpt something dr kita mesti la dia pening kepala nak bg apa sbg balasan..btl tak?"
"ina tak kesah nak bg pggn kosong tapi jgn la ckp mcm tu mcm tak sudi plak..kalau tak suka pun manis2kan muka tu"
aku dah biasa ngan persekitaran bg2 makanan kat jiran2 nie..ialah umah maa aku kat ddk kat kg, jd nilai2 murni tu msh tebal dlm jiwa..mak aku mmg suka bg kat jiran apa2 yg dia msk tu..jd aku pun dah terikut ngan habit mak aku tu..ialah kita merasa jiran kita pun dapat merasakan..
btl la bila dah ddk kat apatment nie jiran sebelah pun tak kenal jd aku nak ubah persektif tu supaya kita amalkan nilai2 murni nie di mana saja kita tggl..
jd korang rasa salah ker aku nak berbaik2 ngan jiran aku tu?
jd korang rasa nak ker bg lg apa2 yg aku msk kat jiran sebelah aku tu lg?
entah la serba salah plak...



*************************BENTO**************************



pg nie aku buat bento sempoi sgt la..tak prepare nak buat apa pun malam td..biasanyer mlmnyer aku dah pikir2 nak buat bfast apa utk esok..tapi mlm tadi sibuk layan DVD citer stardust..best gak citer nie
jd pg nie ngan tak prepare apa2 pun aku buat la salad (ada baby carot, salad, tomato ceri & buah anggur)..pastu aku letak telor rebus kat atas salad tu..kat telor tu aku buat muka hantu (comey plak aku tgk)..pastu aku letak sosej2 yg telah di ptg menyerong..aku letak sos cili dlm bekas kecil keroppi..utk pencuci mulut aku letak buah dragon fruit ngan buah kiwi..
alahai stok dlm peti sejuk pun dah kosong..nak kena beli barang dapur nie..sayang kita pergi cold storege erk (aku tau sayang mmg baca blog aku nie)
tadaaaa nie la bento nyer



bento salad ghost



sosej n roti bentuk teady bear - dlm bekas keroppi tu ada cili sos

set bento utk sayang :D

16 kata-kata indah:

arianna adrizal said...

itu macam punya org ada kaa.. ish2. org lelaki slalu gitu. lagak kewl je. tu yg bagusnya.. :)

pearlEJ said...

hadoihh laaa... apa punya jiran daaa.. dh org nk kasi makanan ckp mcm tu lakk.. lenkali x pyh kasi dah..
kan ker best kalau ena jd jiran ej :D leh dpt makanan selalu dari ena kan kan kan..

nanonano said...

hek eleyyyyy..
kerekkk ajek pompuan tu !
ludah baru tao.. huhuhu
meh kite bejiran same..
suke gak kasik2 mknn kat jiran..
lalallalala~
tp kat sni kg.. umah jauh2..
xley kua pintu trus ketok2..
kene jln skit.. hahah,
sbb tu jarangggggg jarang je anta :p

Mak Su said...

huhuhu... ciannyer kat dia... meh meh mak su jamah ek

Faizah_Haris said...

laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....bg makanan pun salah ke?? hekk eleee..lukuuu karanggg!! wakakaka...
naaaaaa....len kali bg je laa faizah otayy...hehehehe...

fizz said...

bagus amalan tue, dah jrg org skrg buat, besenya waktu bulan ramadan jek , xpe teruskan jek niat murni tue eks, mn tau nnt jiran ena tue sedar yg dia mempunyai jiran yg sngt prihatin :)

ZH - Ena said...

arianna - mmg sentiasa cool ajer :D

EJ - blh ajer..jom la duk cni :D

nano - sama la umah mak ena pun kg gak tapi tak la jauh umah jiran2 tapi kena gak menapak..basah gak la ketiak hahahah

mak su - sila la eheh

faizah - blh ajer..bg mknan pun nak jual mahal kan..lain la bg racun..hah bg racun jea kan :P

fizz - entah la mcm tawar ati ajer nak bg lg..nnti bg lg, dia sound lain plak
"erk minah nie tak paham bahasa ker, kan aku dah bilang tak payah anto lg mknan kat aku"..

camner kalau dia ckp cam tu huhuhu

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

yg pting bg ngan ikhlas tul x...yg mberi lebih baik dr menerima..x gituuu

wan said...

Ishk.. kot ye pun, jgn ler berbahasa sampai gitu sekali. Dah ler lambat buka pintu.

Lenkali bento kan ler utk kak wan ni... kenyang pun kenyang, cuci mata pun cuci mata gak tengok cute2 jek makanannya

13may said...

kalau hantaq mai Penang pun baguih :D

fizz said...

ena..kalo die cakap camtuh, nampaknya x payah ler kasik,nnt xpasal2 kita plak sakit hati, niat dh baik, alih2 jd xbaik sbb dh tersakit hati, betul x?

pearlEJ said...

mana ena nehh.. nk tgk bento.. bz ehh??

green apple said...

hek eleh cam haram je jiran awak tu dik oii.

tapi memang camtu lumrah dok apartment ni. akak dulu pun menyewa apartment gak. asal balik keje je, masuk umah tutup pintu. selisih kat Giant pun tak tau rupanya orang sbeelah umah.

kekCoklat said...

Salam to ZH... Salam knal ek.. Huahuahua...comey nye mknan ....Kalau bg kat adik or, mst die suke.. hihii...

julia said...

ada setengah orang mmg rimas sebenarnya ngan budaya bagi bagi makanan nih. hmm dia pikir negatif plak..

ZH - Ena said...

lovelyzz cornerzz - mmg ikhlas nak bg tapi tu la org tak sudi jd dia la yg rugi kan

wan - blh ajo eheh

13may - takot smp jea sana dah jd cam fear factor..byk ulat eeee tak lalu

fizz - nnti la ena try lg sekali bg apa2 yg patut..ckp mcm tu mmg tak merasa lg la air tgn ena nie..piiiiiii rahhhhhhhhhh :D

ej - bz skit tak smp nak upload la kak..nie pun nak tgk komen jap

green apple - mmg pun ena cuma tau jiran yg tak sudi terima pemberian ena nie ajer..lg 2 jiran kat dpn langsung tak kenal..jumpa pun tak penah..pelik tull

kek choclat - slm kenal gak..buat la mesti happy memanjang :D

jue - lain manusia lain ragamnya..emmm entah la

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha