NuffnangX

Thursday, November 29, 2007

ApA PeRLu Di BuAt

ptg smlm pas abis kerja aku ngan shumie decide nak jumpa ngan bos kami..masa call dia kami nak jumpa, dia agree nak dtg sini utk jumpa kami..ok la
pas kol 6 bos kami tu tak dtg2 lg, call la dia tanyer bila nak dtg..

"I bz tak dpt dtg sana"
"ok la kami dtg sana utk jumpa akak"

kami pergi la company dia lg satu tu..nasib baik dekat ajer..yg nie showroom, kami keja kat bahagian service keta..bila smp sana dlm blk dia ada org jd kami berdua tggu la kat luar..lama la jgk ada la dlm 20 minute kami tggu kat luar..dah blah org tu kami pun msk la..
kami borak2 kosong dulu..tak tau nak mukadimah mcm maner..shumie dah tendang2 kaki aku..masa kami kat opis kami dah praktik camner nak ckp, siap bersoal jwb lg..tapi bila kat dpn bos kami nie, otak jd blank plak..
pastu lama diam baru la kami mukadimah kat dia..

"kami dtg jumpa akak nie sbb nak discuss psl offer yg akak bg kat kami"

"ok I dgr"

"ok pilihan yg akak bg kat kami sama ada stay @pun blah..stay kami kena terima gaji yg RM900 tu @pun resign bln Jan 2008..kami rasa tak adil pada pihak kami..tak adil sbb sepatutnyer nak resign kena bg notice..tapi akak bg surat nie bln nie n notice sebln kami bln Dec 2007 n Jan 2008 kami akan blah..jd akak maner blh turunkan gaji kami serendah tu dgn tiba2..
lg satu kami tak accept offer akak utk stay..kalau gaji kami bln Dec nie RM900, tu bermakna kami accept ngan offer akak tu tapi kat sini kami tak accept pun offer akak tu..jd gaji kami bln Dec adalah seperti biasalah..naper tak bg awal2 surat nie..kalau nak kami resign, akak kena bg surat nie bln Oct jd notice sbln kami bln Nov n Dec kami blh blah..jd kat sini tak adil la.."

"tu bkn notice berhenti kerja, kalau notice berhenti kerja kena notice 3 bln, surat yg I bg tu adalah surat sukarela utk berhenti kerja @pun terima gaji yg I offer..keputusan nie dah lama I amik tapi baru skang nie I bgtau..sales skang nie makin kurang, dah lama sales kurang jd I terpaksa cut cost..gaji staff kami kena ptg.."

"kalau dah lama sales kurang naper skang nie baru nak bgtau..akak sepatutnyer bgtau awal2 lg bkn mcm skang nie..kami tak prepare apa2 pun.."

yg aku geram tu bos aku tu asyik putar belit alam ajer..nak ajer aku sekeh2 kepala bos aku tu..

"I tak blh pikirkan kepentingan staff ajer, I kena pikirkan kepentingan company I jgk"

"akak tak blh buat kami mcm nie, gaji yg akak tawarkan tu mmg tak mencukupi bg kami..expenses yg wajib kami kuarkan mmg ckp2 gaji tu ajer..nett salary yg akan bakal kami terima mungkin RM700 lebih ajer..mcm maner nak hidup mcm tu..blm lg campur expenses yg lain..jd sepatutnyer dr awal akak kena bg tau benda nie..bkn mcm skang nie last minute baru bgtau"

"mcm I bgtau la td I kena pkir kepentingan company bkn kepentingan staff.."

"baik kami terima resign..jd bln Dec kami last kat sini..cuti kami mcm maner?''

"sepatutnyer notice berhenti kerja 3 bln, yg I bg kat uols tu surat sukarela utk berhenti kerja..jd cuti uols tu tak blh dikira sekali la..sbb uols tak bg notice 3 bln"

kan aku dah ckp minah nie mmg putar belit alam..kat office tu bknnyer byk sgt pekerja pun..kat dlm office cuma aku ngan shumie ajer..mechanic plak zaidi ngan farez ajer (dua2 nie plak tak terima comission harap basic ajer..pekerja yg lain dah berhenti kerja)..nak cut cost yg mcm maner lg..cari mcm2 alasan nak tendang kami berdua ajer nie..aduh sktnyer ati aku nie

"mmg la dlm letter offer 3 bln tapi masa nor berhenti keja dulu kami pernah tanyer akak, kalau kami berhenti kena bg notice baper bln..akak yg ckp kami hanya bg notice sbln ajer, yg dlm letter offer tu utk company besar ajer"

"maner ada I ckp mcm tu, mmg ikut la pd letter offer..mmg I tak pernah ckp mcm tu pun"

lg satu putar belit dia..sepatutnyer dulu bila dia ckp mcm tu suruh ajer buat letter offer yg baru..salah kami la nie tak buat dr awal..skang nie tak ngaku plak..mmg keji punya org

"abis tu cuti kami nie mcm maner?..akak nak bayar pd kami tak?"

"kalau nak ikut undang2, mcm I ckp td la kena bg notice 3 bln..tgk la nnti I pikir mcm maner"

aku rasa klu lama2 aku dlm blk nie mmg lebam sebelah mata minah nie..sabar..sabar..sabar..
kalau dia tak bayar cuti kami tu, aku akan cuti ajer tiap2 mggu dlm blm Dec nie..cuti aku ada lg 10 ari n shumie plak 20 ari..

"lg satu kami minta claim rebate n warranty dr thn 2005"

"naper sblm nie u tak minta kat I?"

"ialah biasanyer akak minta"

"takkan I nak minta kat u plak"

"tapi warranty thn 2006 dah lama ena bg kat akak"

dia tak jwb balik, terdiam sekejap..dah blh agak la tu entah maner la dia letak..sah2 salah dia nak tuding jari kat aku balik..mmg la minah nie nak kena..

"kami klu blh nak comission nie di bayar gaji utk bln Dec"

"I akan cuba, sbb bg lambat kan"

hekeleh minah nie dah tau salah ko nak nak blame kami plak..ko yg tak buat keja ko nak aku plak kena..dah awal2 aku bg kat ko, ko yg letak kat maner nak blame kat aku plak..aku tak tau lah gunung berapi aku nie blh tahan @pun tdk..tggu masa nak kuar lavar ajer......argggggggghhhhhh tension sggh

kami minta diri mcm tu ajer..dlm hati mmg skt tak terperi

korang rasa la kami nie teraniaya tak?

6 kata-kata indah:

julia said...

ena.. nasib baik la ju tak pernah kerja dgn org. ishk syukur ju ada business sendiri. tapikan ena.. ju faham sangat keadaan ena. sabar ena. cepat2 cari keja baru. ju doakan mudah mudahan Allah permudahkan urusan Ena yg ni..

sabar k yang..

strawberry shortcake said...

bebanyak saba. tentu ade hikmah di sebaliknya. rezeki pasti ade di mane2

ZH - Ena said...

jue - tgh sabar la nie jue klu tak sabar rasanyer dah lebam mata bos ena tu

strawberry - harap Allah permudahkan hidup ena pas nie..InsyaAllah

hOtMaMa said...

kalau ur bos mmg betul2 tak ikut procedur, report jerk kat jabatan buruh...mmg dia kena nanti! serius, 7thn lepas saya pernah buat aduan pasal majikan saya yg suka potong gaji org suka2 ati mak bapak dia, lepas tu we ols kena masuk buruh court dulu utk dibicarakan, tp tak lama dlm 1 hr gitu je, then after that my ex bos kena bayar balik our salary ok! nasihat saya u jng biarkan ur bos buat undang2 sendiri, kat negara kita kan ada undang2 pekerja...buat jerk report dulu k...

ZH - Ena said...

ena nak buat mmg nak buat report tapi nak check EPF dulu..nak tgk dia mskkan ker tdk..klu tak msk lg lg skt la dia kena

mamaranggie said...

teruknya bos ena...report jelah kat j.buruh...senang...lg byk die kena kuar duit..padan muka die...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha