NuffnangX

Wednesday, February 3, 2010

Cameron Highland ~ Boh Tea Plantation [Sg.Palas]

yup tercapai jugak impian nak pergi ke ladang boh
memang cantik la pemandangan di sini
perjalanan ke ladang boh nie memang la
sebab kami sesat sampai ke Kg.Raja
untuk ke ladang boh nie
bila tengok map tak la sampai ke Kg.Raja
terus berhenti dan tanya orang
dan yang pasti memang kami dah terlajak ke depan sangat
kena la patah balik yang mengambil masa 1/2 jam untuk cari jalan pulang hehehhehe


patut la kami tak nampak signboard BOH
sebab mata kami asyik la sibuk dengan orang yang menjual di tepi-tepi jalan
tu la bila mengaharapkan perempuan yang mencari tempat
hehehehhehe sibuk dengan barangan yang di jual jea
bukan sibuk mencari tempat hehehhehehehe
mata shopping betul la


finally dapat gak sampai di ladang boh nie
memang cantik la
perjalanan ke ladang boh nie memang la payah
jalan sangat la kecik
bila sampai di selekoh
driver kena bunyikan horn
supaya driver di hadapan kami tahu ader kereta di hadapan
jadi boleh la bagi haluan ke pada driver di hadapan dahulu
ada masa kereta memang tak boleh nak jalan kiri kanan dalam masa yang sama
kena salah seorang beralah kepada driver yang lain untuk lalu dahulu
emmmmmm tapi bagus la masing-masing memang bagi kerjasama yang baik
tak tunjuk pun aku kaya..aku kena lalu dulu..nahi nahi kabi nahi
semuanya baik-baik belaka



perjalanan yang sukar untuk ke ladang boh nie
terubat bila nampak ladang yang kehijauan yang terbentang luas
memang cantik sangat2


di hadapan wall BOH yang besar



umairah yang nampak macam baby korea plak
bila pakai snow cap ngan glove
ramai auntie2 cina yg amik gambar dengan umairah
hehhehehhe glamour plak si kecik nie kat ladang boh nie



kami masuk dulu ke kilang Boh
bila masuk..terus teringat bau daun teh nie macam bau inai plak
wangi sangat


baru la tahu proses teh begitu rupanya
tak la besar sangat kilang boh nie
tapi pekerja di situ cakap kilang nie cuma untuk proses keringkan daun teh sajer
kilang boh lagi la besar dari di ladang tu



bila keluar dari kilang Boh
ternampak la plak wall orang utan nie
hah amik masing-masing nak nak jadi orang utan plak
sila la pilih saper yang nampak comel hehehehehe



kami pergi kelaluan yang ada tempat untuk minum teh
lepak sampai ke anjung
memang sejuk la kat area nie
ingat nak minum teh
tapi bila tengok orang yang beratur panjang terus cancell
cuma beli teh boh sajer la untuk di bawak pulang



bergambar sebelum pulang



untuk pulang ke kereta
kena lalu ikut laluan ladang teh
memang best la
sambil2 tu boleh la tengok pokok teh di hadapan mata kan

mak siap tanggalkan kasut tumit tinggi lagi
takut tergelincir bila ikut laluan tu
ialah kami semua pakai kasut sukan kan hehehehehe
tu la nak jaga penampilan lagi..kan dah berkaki ayam hehehehhee



suka dengan gambar nie
cuma ader kepala sajer
gambar yang cute la bagi aku hehehehhe



pastu sayang letak plak umairah atas daun teh
boleh plak diam ajer si kecik nie
pija plak dah melalak dah bila di letakkan atas pokok teh
tak suka la tu



gambar sengal dari aku ngan lini di ladang teh
isteri saper la tu kan



dah puas berjalan di ladang Boh
kami teruskan perjalanan ke Kea Farm
di sini tempat untuk membeli sayur2 segar di ladang cameron
aku tak beli apa2 pun di sini
cuma mak ajer la memborong sakan sayur2 di sini
ialah kalau aku beli pun bukannya aku makan pun
simpan 2 minggu dlm fridge pastu masuk dalam tong sampah
dah tahu perangai aku tu..baik tak payah beli


pastu pergi ke ladang strawberry
ialah sebab hari semalamnya tak dapat nak masuk kan
jadi pergi la jugak nanti kempunan plak nak masuk kan


di hadapan ladang stawberry
kat sini sempat la beli jem strawberry
biasanya jual pada harga 2 botol RM10.00
tapi selepas mak aku tawar menawar dapat la 3 botol RM10.00
hehehhehehehe korang nak belajar tak ilmu tawar menawar dari mak aku
hah kena la bawak pulut kuning ngan ayam panggang seekor hehehhehehee


geram jea tengok buah stawberry yang bergayut-gayut nie
tapi kami masuk jea
tak beli pun
sebab hari sebelumnya kami dah borong sakan buah strawberry kan



bila korang tengok gaya aku amik gambar bertutup muka tu
rasa-rasanya macam saper

cuba la teka..hehehehhehehe


ok habis sudah story kami di cameron highland
mesti korang muak baca kan
tapi tu la nak jugak abadikan di blog kesayangan aku nie
kalau tak citer rasa sayang plak gambar-gambar yang telah di ambil banyak-banyak tu

rasanya cerita aku nie boleh la berkongsi pada mereka yang nak pergi ke Cameron lain kali kan
emmmmm nanti nak bercuti ke mane plak erk :D


12 kata-kata indah:

Mak Su said...

nenek su pun suka nak dodok atas daun teh dengan umairah... hehehe, kalu berat lebih 50 kilo tahan tak gamaknyer?

eh? ada gambar tutup muka ler...auwww

Ease Basri said...

Bestkan gi bercuti...kitorang kena sekat bercuti sebab nak gi jalan pun tak guna sebab Athirah kecik lagi... kesian lak nak bawak dia gi jejalan...huhuhuhu

[-suziey-] said...

waaaa sonot btl coti2 ena yek..hehe...stoberi itu sgt lazat tgk..hehe..

zaza said...

BESTNYA.. BULAN NI.. ASYIK DENGAR CERITA ORANG PERGI CAMERON JE.. ABG IPAR AKU PUN BARU JE PERGI NGAN GENG OPIS DIA.. HUHU.. GERAM NAK PERGI JUGAK NI...

zh-ena said...

maksu - hehehehhehe ciplak jap gaya maksu hehehhehe


ease - betul tu ease..pas setahun bby kita baru la blh plan nak pergi maner2..kami dulu pun duk ajer la kat umah sbb umairah kecik lg


suziey - mmg lazat dam manis


zaza - jgn tak pergi liss..

saya said...

ooo..boleh masok ye kat tempat kilang boh tu. just walk-in ke atau kene wat appoitment dulu? macam menarik je

Mama_Aqish said...

wah sonotnyer...banyak pic yang di snap...hu..hu...teringat masa kiter pi cameron sebelum ni...

antalya said...

sonoknya pi cameron time org tak ramai.ktowang terkena time cekik darah.semua benda mahal.pastu ujan plak tu.keciwa

Redbloodsnow said...

jeles wooo nengok ena pi cameron...zie asyik kempunan jekkk ::(

CatlinaFly said...

ena, sy dah g cameron highland awal tahun 2009 tapi atk sempat gi ladang teh tu..semapt gi ladang stobewi jek...insya allah nanti bwk e-ein lah gi sane pulak :)

Leeds Al-Malique said...

bestkan pi cameron :) rindu la plak nak pi lagi, harap-harap keindahan cameron akan terpelihara, sedih gak bila tgk ada tempat-tempat yg tak dijaga kebersihannya dan ditarah.

Asmahani said...

ena,

membuatkan saya nak cuti!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha