NuffnangX

Tuesday, November 24, 2009

Pantai Remis Di Hujung Minggu

hujung minggu yang lalu
kami pergi ke Pantai Remis di Kapar
saper pernah datang sini??
aku dah kali ke 2 aku datang ke sini
1st time datang sebab nak beli kerang time lini nak kawen dulu
suka datang ke sini sebab fresh tu semua siput yang di jual di sini


pantai remis nie tak sesuai untuk bermandi manda
sebab ader batu-batu besar di pesisir pantai dia
pastu banyak selut
sebab ader selut la
di pantai nie banyak sumber rezeki pada mereka yang rajin mencarinya



ramai yg datang ke sini
siap bawak cangkul..penyankut sampah..karung plastik
sebab banyak kerang ader di pantai nie
cuma tak lalu nak harung sebab lumpur laut tu
jadi bila masuk sampai ke betis la akan ader palitan lumpur laut



masa kami sampai tu
ingat nak lepak bawah pokok nie
ialah macam best kan
baru ajer nak melepak dah ader couple duk bercerengkama bawah pokok tu
emmmm hampeh jea :p


ok kita layan aksi umairah di pantai remis nie



memula sampai tu
tengok lagi keadaan sekeliling
pastu sengih-sengih tunjuk ke aras air laut
mungkin umairah ingat lagi kot time dia mandi laut di hari raya yg lalu


tetiba saje-saje buat jatuh
sengih lagi buat muka cute
terus main pasir pantai
cuma aku lupa ajer nak bawak lori dan penyodok time datang ke sini
takper la lain kali kita datang sini
kita bawak kelengkapan berkelah dengan lengkap erk



ader tapak permainan kanak-kanak di sini
nampak muka umirah syady ajer time duduk dalam buaian tu kan
tapi selepas aku hajun jea skit buaian tu
terus si kecik nie meraung nak turun
hehehehehhehe gayat gak budak kecik nie :D



sudah pastii la kan
gambar kami 3 beranak menjadi tatapan di blog nie
tak tepek muka aku saper lagi la aku nak tepek kan hehehehhee



kat pantai nie p.chu dia la yang banyak layan karenah si kecik nie
p.chu umairah la yg bawak ke pantai
kami duk atas ajer la
malas nak basuh kaki bila dah kena selut nnti
nak masuk toilet kena bayar RM1 tu
mahal kan
tapi kira ok la tu kan
bayar mahal dan toiletnya bersih
lalu la nak masuk



aksi gedizzzzzzzz aku dan sayang




bila di darat plak
p.lang umairah plak yg melayan si kecik nie
bawak pergi lagi ke taman permainan
suka betul umairah sebab di layan aper sajer yg dia nak kan



sayang..sobri..mak
lini tak join sekali sebab minggu nid dia kat rumah mertua dia
bila dapat tahu kami lepak kat pantai remis
dah merajuk sebab tak ajak hehehhehe
nak ajak macam maner
kalau dah kat rumah MIL masing2 taknak la kacau kan
nnti tak puas main ngan cucu plak nnti
nanti jadi isu plak



sobri cover macho la tu
adk aku nie la nak buat rambut ala-ala tomok
hehehehehhe



mak cik nie tengah basuh kerang yang telah di kutip dalam selut
rezeki pada mereka yang rajin la kan
sebelum bawak balik kena la bersihkan kerang tu dari selut
senang nak bawak balik


dah puas berjalan
kami cari pot untuk lepak
nasib baik la dapat pot bawah pokok yang best
redup ajer



redup ajer
sampai sayang yang tak malu
selamber ajer baring atas tikar



nie semua makanan yang kami order dari gerai yang berdekatan
memula nak mkn kat gerai
tapi mak aku tanya kat taukey kedai
boleh ker hantar ke tepi pantai
bila taukey tu cakap boleh ajer
dan-dan tu jugak kami amik tikar dalam bonet keta
terus lepak bawah pokok
memang syork tu makan sambil hirup udara laut
ader order ikan siakap laut 3 rasa
tapi tak sempat nak amik gambo
sebab tangan masing-masing laju jea kutil msk dalam perut
sama la ngan aku hehehehehe


tujuan kami ke pantai remkis nie
sebenarnya bukan la untuk berkelah tapi nak beli siput sedut
sebab fresh memang sedap bila dah masak kan
tapi dah alang-alang sampai tu
mesti la jalan-jalan sekali kan hehehehhee


jadi pas dah puas melantak dan perut pun dah full house
baru la kami gerak balik
tapi sebelum tu kami singgah ke gerai yang jual siput


kepah ~ bakar ajer memang sedap..bila makan rasa kenyal2 jea
ale-ale ~ masuk dalam sayur memang sedap..rasa macam daging skit



kerang ~ semua tahukan kerang tu mcm maner dan rasanya sekalikan
tak pernah rasa baik cari sendiri kat pasar

mentaram ~ yang nie mmg sedap gila..rasa manis ajer kalau di rebus..kenyal gak bila makan



kejeng ~ masak asam manis memang sedap..sekilo aku sorang mmg boleh abis

siout sedut ~ nie masak lemak cili api..memang meleleh la air liur..sedap gila..fov aku nie




pas nie nak datang lagi la
sajer lepak-lepak sini
ialah umairah suka plak ngan suasana pantai
aku pun suka ngan pantai
tetiba rindu plak pada arwah wan aku
ialah kg kami kan berhadapan pantai
jadi laut mmg tak dapat dipisahkan ngan aku
rindu kenangan lalu




12 kata-kata indah:

~mamazahra~ said...

cantek gak eyh pantai remis neh.
norly walopon x jauh sgt, xpenah nye nak pegi..
nak try ar ajak hubby gi sana.
ikan bakar kt ctu sedap ke??
penah sekali singgah ctu mase gi kenduri kwn hubby, tp malam.xnmpk mende pun...hehe

.::WaNiE::. said...

wahwah husband wani suke sangat mentaram tu, wni tak suke pulak :P ale-ale tu baru masak aritu huhuhu sodap eehh hiks

ok arini baru tau kapar ada pantai..sangat errr apa eh?? hhahaha

~ain said...

uii..byk nya ubat untuk ornag gatal kaki tuuuuu...

adianiez AIDA said...

wah... sedap nyer makanan laut semua tu. sure fresh kan... nyum nyum...

menarik ler paparan ni. tambah ilmu aida...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

alaa sedapnya siput2 tu...aku suka semua siput2 tu..kat tmpt aku ada yang tak ada tapi aku penah mkn kat kedah :)

saya said...

wahhh..seronoknya pergi berkelah ye.. saya suka tapi takde geng. huhuhu..siannya saya.

pearl'E.J said...

wah mentarang!!!! k.ej paaaaaaaaaaaling suka makan mentarang bakar... tapi kat penang tak ada. Kalau nk teringin nk makan kena balik perlis.

Zura said...

yg aku kenal kerang, kepah n siput sedut...yg lain xpnah tgk...

CuTeMiUt78 said...

wah.. bestnya jalan2tepi pantai..

zh-ena said...

mamazahra - try la gie time siang mmg tak merugikan..sedap gak ikan bakar kat situ


wanie - sgt la cantik hehehehhehehe blh la dtg ajak ur hubby sbb kat sini seafood mmg segar


ain - bukan utk ubat sakit kaki ajer, org yg gatal bontot pun blh tumpang sekali hehehhehehehe


aida - tu la mmg seronok bila dtg ke sini

zh-ena said...

elis - tu loa kat sini semuanya ader jd mungkin ena sekeluarga akan dtg lg kot sbb sambil cuci mata sambil tu blh mkn makanan yg sedap2 kan


ciksaya - takper leeya nnti ena ajak leeya seklai bila ena nak dtg sini


kak ej - yea ker..ena pun suka sbb rasa dia ssh la nak describe bila dh msk mulut mmg tak toleh la hehehehhehe sedap

zh-ena said...

zura - sedap tau ra..


cutemiut - betul kak rina..blh tenangkan hati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha