NuffnangX

Thursday, December 3, 2009

Tingginya Suhu Badan

kol 6.45pm sayang sampai rumah
aku yang memang dah siap
bersedia untuk keluar ajer
umairah yang nampak babah terus menangis
pastu cakap macam2
kiranya nak mengadu la tu
yang dia tak sihat


yang pasti
yang kami berdua
umairah akan cakap
" Adoiiii..sakit" dengan suara nangis kedengaran
kami berdua dengar terus sedih
aku confirm la terus nangis
babah dia dengar terus ajer peluk umairah
terus ajak keluar untuk jumpa doc
kesian anak kami



dalam keta
aku peluk umairah
dalam pelukan aku baru la umairah dapat tido dengan lena
masa di rumah tido atas tilam, umairah asyik terkejut ajer
kaki dan tangan sejuk macam rendam dalam ice
kerisauan sesangat aku time tu
memang aku terus pakaikan umairah sweater dan stoking


kami pergi klinik selva di puchong
memang bila kami tengok keadaan umairah lain macam skit kami
akan bawak umairah di klinik nie
sebab umairah serasi dengan ubat dan doc di situ
takper la jauh dari rumah kami
takper la mahal dari biasa
yg pasti kami nak terbaik untuk baby kami yang seorang nie


time kami sampai
memang tak ramai lagi orang
memang bertuah
sebab sebelum nie kami datang mesti ramai orang
Alhamdulillah
Allah permudahkan kami untuk bawak umairah jumpa doc



sementara name umairah dan sayang di panggil
umairah asyik la meregek
ialah badan tak sihat
memang cepat meregekkan



muka masam mencuka
memang taknak senyum walau pun kami buat muka lawak
biasanya pasti senyum terukir di bibir mungil si kecik nie
memang terasa kerinduan bila tidak nampak senyuman terukir di bibir si kecik nie




bila name umairah di panggil
terus kami tiga beranak masuk
berjumpa dengan doc
doc nie memang baik sebab
doc nie suka panggil umairah "Cutie Girl"
bila buat pemeriksaan ngan doc
memang kami terkejut
sebab suhu badan umairah adalah 40.2*
tinggi sesangat bagi kami setakat nie
sebelum nie memang tak pernah cecah bila umairah demam


pastu doc tu nasihatkan pada kami
bila anak demam dan demam dengan suhu yang tinggi
jangan pakaikan stoking dan baju yang tebal kepada anak
sebab kepanasan akan naik ke otak
dan akan membuatkan anak boleh kena SAWAN
memang kami terkejut bila dengar nasihat tersebut
ialah takder pengalaman kan
jadi bila dah tahu nie
akan aku ingat sampai bila-bila


selepas tu kena masukkan ubat di bontot
sebab badan umairah panas sangat
menangis tetap la menangiskan pada si kecik nie kan


selepas umairah
sayang plak berjumpa dengan doc
sayang kena batuk
bila batuk, dada terasa sakit sangat
dah 5 bulan sayang stop merokok
mungkin sebab cuaca jadi buatkan kesihatan sayang terganggu



sayang di periksa oleh doc



abis aku buka sweater dan stoking umairah
baru la umairah ceria skit
mungkin dah rasa lega sebab panas dah kurang sedikit



air mata tetap bergenang


ibu doakan semoga anak ibu nie
cepat sembuh
Amin

8 kata-kata indah:

Mak Su said...

kesian dia.... sedih tengok

tapi mmg betul, jangan usahakan untuk memanaskan badan anak2 kecil yg demam, bahaya :(

mica@tetty said...

kak selalu buat ...ambik towel besar ...basahkan dengan air suam2 sejuk..pastu bogelkan tinggal pampers jer..balut satu badan dgn tuala tu...sambil2 tu cuba tidor kan baby...bila baby da tidor...bila bgn selalunya suhu akan turun..kak mmg buat mcm tu selalu..guna pelekat kepala takleh bkesan sgt ..pastikan towel tu besar ..boleh balut sampai hujung rambut ke kaki......mica mmg tak suka bab kena balut hihihi kdg2 paksa

~ain said...

semoga umairah cepat sembuh..

tahniah buat babah umairah yang berjaya berhenti merokok.. Selamat menjalani gaya hidup yang sihat!

Intan said...

Sedihnya tgk umairah bergenang air mata tu :(

Semoga cepat sembuh ye sayang...

Ena cuba buat sekejap2 basahkan kain dgn air paip pas tu perah dan letak kat bahagain pelipat especially celah kangkang, celah ketiak, belakang leher dan dahi...insya'Allah leh turunkan panas badan bila anak demam nie.

Mmg btl mcm doc tu ckp, kalo anak demam JGN pakai kan pakaian yg tebal...just pakai nipis je coz nanti suhu akan naik...bahaya.

Sllu kan check suhu diorang brp from time to time so that we are aware akan suhu bandan diorang nie...beli yg ear thermometer is da best coz cepat leh dpt reading.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

btol la tu doc tu ckp.tp orang tua2 selalu suh pakaikan baju tebal2.ms nuha duk spital dulu, panas tinggi mcm tu doc suh mandikan dan lap2 badan dier ngan kain basah lagik..

chik star said...

sian umairah,
kene kuat ye syg.

antie pon demam ni.
dh 2 ari.
nk mkn ubt tkot pulak.

Zura said...

cepatlah sembuh ye umairah...

antalya said...

alololo cian nye tgk muker owg demam.cepat2 sembuh yer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha