NuffnangX

Tuesday, December 15, 2009

Cara / Tips Untuk Membeli Rumah

aku memang zero tentang hal nie
boleh tak teman blogger yang aku sayangi nie
bagi tahu cara / tips untuk membeli rumah
dari awal kita nak beli sampai la kita dapat kunci dari pemaju


macam situasi aku nie
aku dan sayang nak beli rumah dari owner kiranya beli dari orang la
jadi nak tahu la prosedur2 yang perlu kita buat


tolong
saya budak baru nak belajar :D


baper kena bayar pd owner umah
loan baper % boleh buat dengan bank
kena bayar baper % pada owner
boleh keluar KWSP time bila
boleh ker bayar 10% pada owner guna KWSP
yuran guaman biasanya kena bayar baper


sebenarnya banyak persoalan yang ader di kepala otak aku nie
cuma tunggang terbalik la
aku nak step by step
jadi tidak la kena tertipu kan


7 kata-kata indah:

niza said...

first skali...identify rumah maner yg nak beli dan harga...(cth..owner nak jual rm 150k...)pastu kena survey bank maner yg bleh bg a good rate...BLR minus baper %...tp rasanyer skang bnyk bank dah -1.6% antaranyer CIMB...ni islamic punye...tp leh try la survey bank2 lain...selain survey rate...tny skali ngn org bank tuh...suh cek market value rumah tu brapa...tp klu ada member keje as jurunilai...leh mintak tlg dia cekkan...kalau beli rumah 2nd hand nih...kena inform bank/jurunilai rumah tu apa yg dah direnovate...agar dorg leh take into consideration dlm market price tu...

psl baper % loan ngn bank tuh...camni...bank depends pd market price yg jurunilai bg...cth..jurunilai ckp market price rumah tu rm120k...so normally loan 90% dr 120k...so loan rumah rm108k...ni tak masuk MRTA tau...

so balance harga rumah tolak loan (150k-108k=42k) so 42k ni leh wat kuar epf...calculation epf lak...
harga rumah -150k
loan approved -108k
bal - 42k
on top of that...kite leh dpt 10% lg dari harga rumah iaitu 15k...
so kite leh kuar epf 57k dr acc no 2...andai kata acc no 2 kite x cukup 57k...kite leh wat kuar baper yg ader...so bal yg x cukup tu...kite kena top up sindri la...hehehe...

psl legal fee lak...legal fee antara kite ngn bank...tuk rumah yg 100k ke atas...bank akan tanggung...tp dgr citer...org bank la yg gitau sy...start next year...peminjam yg kena tanggung...fuhhh...bnyk tuh!!!
legal fee antara kite ngn penjual...kite yg tanggung...baper kena legal fee tuh...bergantung pd loan amount kita...

yg ni jek kot kena tau dulu...andai ada slh tu...tlg la gitau ye...

Ease Basri said...

Wah ... nak explain secara bertulis macam panjang giler.... nak tulis kat komen macam tak termuat laks...

Hurm.. nanti ease rajin ease buat post kat blog...

Tapi... ape pun langkah pertama...

Check dulu nilai property dgn valuation company... sebabnyer... nak tau berapa market price supaya nanti boleh adjust kat S&P... sebab loan tak leh cover 100%..

Apepun, ena check market value then dah tau... nego la dgn owner best price...

Next step... verbally la senang... sebab beli umah ni sebut je senang tapi procedure sgt remeh...

Paling senang kalo beli baru dari developer tapi plak risiko terbengkalai... huhuhuhuu

Ape pun, sediakan duit yang mencukupi sebab nanti compom byk pakai wang....

anything... gimme a call... lawyer and bank officer... bole adjust... nanti ease bagi contacts....

Mak Su said...

maksu dulu byk google kan (masa tu yahoo), quite easy. cari kat bank2 punyer website pun boleh, cari kat epf punya site pun boleh kot....

secara amnya, cari rumah, siapkan duit sebanyak 10% deposit, identify lawyer yng boleh dipercayai. sain agreement, cari banker. isi form kuar duit epf. lawyer uruskan tukar nama. errrmmm, alamak! dah terlupa plaks!

[-suziey-] said...

nape x cari umah baru je? kalu beli ats tgn mahal la sb org tu dh markup..ape pn..survey bank dulu..tgk rate..sy br settle process loan beli umah kt SU sg buloh..amik ngn bank muamalat islamic BFR-2.0%..ths is the best la so far..

kalu xnak kuar downpayment 10%, minta valuer naikkan umah tu lebih 10%..sbb bank hanya bg loan 90%..so kalu dh markup slamat la kita xyah byr cash 10%..sume bank settle kan..pastu berlaku la seterusnya pejmpaan ngn lawyer utk sign snp..b4 tht rsnya loyer between bank akn deal then dia akn advice ape ptt buat..

chugie said...

emm nak cite kat sini memang panjang na..

1. search dulu value umah tu.. ko bleh search thru internet, atau kalu nk senang search kat bank

2. search interes dari bank yg bleh bg paling banyak benefitnye..

anything kalu nk tau pape, bleh tanya aku by phone ye na.. leceh ar nk taip kat sini.. td aku dh taip panjang berjela, last2 internet down.. sakit hati ku

.::WaNiE::. said...

xyah tulis byk2 la dah ramai tulis kat atas, yg pasti ena kene cek dulu market value kat situ, nanti kalau owner jual overprice, rugi. dulu wani pakai free online agent, dia yg tolong cek kan, dia yg carikan loan, everything and yes its free. tak tau la masih free ke tak lg. alhamdulillah masa tu xyah susah2 nak cari bank mana, mmg 3 bank cari wani, wani compare and pilih cimb islamic.

Untuk mengelakkan masalah, ena bayar booking & deposit tu through lawyer.

Tolong ena, yg penting cek dulu owner tu masih ada balance berapa lagi dgn bank, owner tu blacklisted ke, dikategorikan muflis ke ape..ni sume nanti bawak masalah. Kalau loan dia dgn bank lebih dari harga yg dia jual kat ena, masalah nanti. kalau muflis, lagi la masalah sbb dia xleh jual property.

Duit mmg kene standby banyak lah.

Yg sedihnye dah 8 bulan ni tak settle2 lagi hal rumah wani ..uwaaaa..seksa tau bayar bank + bayar sewa rumah

zh-ena said...

thanks semua teman blogger yg bagi goods info di atas pertanyaan ena..

akan ena perhatikan setiap satu nasihat yg teman blogger catatkan


mmuahhhhhhh untuk niza, ease, mak su, suziey, chugie dan wanie :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha