NuffnangX

Wednesday, August 26, 2009

MaTa KiRi PLaK

nie citer petang semalam
petang smlm pas azan ajer
umairah yg aku letak kat depan
dah terjerit nangis
sblm tu ok jea
main2 ngan pija


tgk pergi ke depan
si kecik nie dah tenyeh2 mata sebelah kiri dia
pastu mcm susah jea nak buka mata
alamak aper kena ngan umairah nie
tgk kat tempat dia duduk tu
takder plak benda tajam


terus dukung umairah
bawak pergi ke sinki
basuh muka umairah
sambil2 tu belek mata si kecik nie
bila aku nak tgk jea lg la meraung bdk kecik nie
apa sal plak nie
sambil tu
sempat la aku telan sebijik buah kurma
ialah dah msk waktu berbuka kan


dah basuh pun umairah mcm ssh lg nak buka mata
aku dh seriau
ialah takut kena benda tajam kan
try lg buka perlahan2 mata umairah
tapi bdk kecik nie lg meraung plak nangis
bila aku asyik nak tgk mata dia yg tak blh nak buka tu
aper nak buat nie


yg lain2 mkn dulu
jd aku yg tgk keadaan umairah dulu
mak aku pas jea minum seteguk 2 teguk
terus tgk keadaan cucu dia nie
ssh gak nak buka mata
mak dah siap tiup2 mata umairah
lg la melalak si kecik nie
pija tgk jea sepupu dia meraung
siap gelak2 lg
sabar jea bdk pija nie


aku call sayang
aper nak buat kan
bila aku ckp mata umairah kena something
terus sayang dah gabra
sbb mlm sebelum nie sayang mimpi
mata umairah terkena pen kilometrico
aku dgr lg la rasa cam nak nangis jea huhuhuhu
sayang suruh aku bwk umairah jumpa ngan doc
BAIKKKKKK




jd aku minta adk aku sobri tolong bwk aku pergi klinik
terus aku minta bwk pergi ke Rahman Putra
Klinik Kanak-kanak Sarena
time kami smp tu
mmg takder org la ~ lega sgt
pas dh abis daftar berduyun2 plak org dtg
fuhhhh nsb baik la aku cpt sampai
klu tak menunggu lama la





time nak kuar pergi klinik
umairah asyik nangis jea
bg susu pun taknak
dlm keta umairah terus terlelap
sampai la kat klinik
umairah tetap tido
aku biarkan ajer
bg tenang skit umairah nie kan


woooo nampak jea aku senyum tu
tapi dlm hati hanya Allah yg tahu
betapa hati aku risau



kesian bdk kecik nie tau


bila jumpa ngan doc serena darr
terus umairah terjaga
aik mcm tahu2 jea dh turn dia nak jumpa ngan doc


bila aku ckp yg mata kiri umairah terkena something
terus doc tu amik lampu suluh utk tgk kornea umairah
ok @ pun tdk
mmg ssh tau nak suluh mata si kecik nie
asyik tepis2 jea tgn doc tu
jd kesudahnya
aku pegang tgn ngan kaki umairah
sobri pegang kepala umairah
dh tak gerak
umairah tutup plak mata dia
dpt tgk pun sekejap jea


doc bgtau yg kornea umairah clear jea
jd takder prob
klu black/brown colour ank mata bertukar
jd green / gray
baru la ader prob pd kornea
klu bhg white colour plak
klu ader red colour maknenya
ader luka di bahagian mata
ooooooo pengetahuan nie
yea para ibu bapa


jd pas dh jumpa doc
dan disahkan mata umairah ok
baru la lega hati aku
call sayang bgtau ank kesayangan dia ok
Alhamdulillah aku dgr di hujung talian
aku hanya senyum bila dgr


jd dlm kepala otak aku
mungkin mata umairah pedih
kena minyak yuyi @pun kena kentang grg
maybe
tak dpt nak pastikan maner satu


sblm nie mata kanan kena bucu meja
skang nie plak mata kiri kena ....
risaunya ngan ank nak membesar nie kan
semakin lasak

4 kata-kata indah:

lannida said...

pengajaran tuk ko jugak na. jangan too panic if face this happen again. kene lar pastikan dulu wat happen kat mata tuh. mmg kalau ada infection / something kat mata dia, akan berubah warna. dulu aku pun cam ko, masa anak tengah membesar. apa2 jek yg berlaku, kelam kabut bawak dorang g klinik. smpikan doc advice, perhatikan perubahan anak selepas sesuatu berlaku. sekiranya ada perubahan, baru lar ada infection. kalau tak dek pape perubahan, normal lar kalau budak nangis. sbb masa tuh mungkin sakit. then, bile dh ilang sakit, dia akan senyap. selamat menjadi ibu yang prihatin...

~ain said...

kesiannya umairah..

iman said...

hehehe....pengalaman tue,bebudak nie mmg lasak...kekadang menda y tpk dek kiter, diorg dah dpt dulu...sbnrnyer y penting kawasan persekitaran diorg bersih...dan jauh drp menda y bahaya....

Zura said...

nasib baik ena oooiii...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha