NuffnangX

Wednesday, August 26, 2009

CaRa - CaRa PoToNg KuKu

Jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. Walaupun ia hanya kuku tapi ia adalah sebahagian dari badan kita yang perlu kita hormati. Misalnya, kerat kuku ada adabnya selain ikut hari, kita juga perlu buang kuku tu pada tempat yang tidak kotor sebagaimana yang diajar, eloklah buang ke tanah kerana kita juga adalah unsur tanah, Bukannya tong sampah sekalipun tong sampah tu bersih..





Mulakan kerat kuku tu mulai dengan Bismillah dan selawat Nabi dan kerat start jari telunjuk sebelah kanan sampai habis tangan kanan, kemudian jari kelingking sebelah kiri sampai ibu jari tangan kiri dan Last sekali ibu jari tangan kanan
.




Kalau kaki pula, mulakan dengan jari kelingking kaki kanan sampai kelingking kaki kiri. Itulah sunnah yang paling kuat dipegang selama ini walaupun ada banyak khilafnya.







4 kata-kata indah:

Zura said...

kelakarnye gmbar jari tue

saya said...

alamak..tak paham le kedudukan jari tu.. yg tgn kiri & tgn kanan mcmterbalik je. hehehhee...

Redbloodsnow said...

hehehe..zie selalu potong main tibai jek kooo..


:P

.::WaNiE::. said...

oo very very very useful info, pasal hari tu, kalau tengok pasal turutan tu, mmg wani ikut mcm tu dah biasa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha