NuffnangX

Tuesday, October 27, 2009

PaCiFiEr / PuTiNg BaYi

jom kita perbincangkan isu puting nie...



kebaikan puting..

korang rasa bagus tak bagi puting pada anak-anak kita nie
ialah macam umairah memang hisap puting
langkah awal yang bagi puting kat umairah nie adalah suami aku

dia kesian tengok aku bila time pantang
umairah tak puas hisap nenen badan
sementara sayang buat susu formula
umairah dah menangis sebab tengah syork2 hisap susu dah takder
tu yang sayang terus letak puting dalam mulut umairah
tak sangka plak berjaya untuk hilangkan tangisan tu

jadi selepas pantang tu umairah masih lagi nak hisap puting sehingga hari nie
time nak tido mesti kena hisap
pastu dah lena sangat baru lah aku akan tarik perlahan-lahan puting tu dari
terus di hisap oleh umairah


aku rasa kebaikan puting bayi nie..
  1. memudahkan ibu untuk membuat kerja lain
  2. takkan memesukkan benda lain ke dalam mulut sebab mulut dh tersumbat dengan puting
  3. sementara susu siap di buat, bayi boleh leka dengan puting dahulu
  4. comel jea bila bayi hisap puting...bagi aku la
  5. terdapat pelbagai jenis dan size di pasaran..pilihan masing-masing


lena bila dapat hisap puting


keburukan puting pada bayi...

  1. terlalu mengharap pada puting, bila puting takder, tidak dapat tido dengan lena
  2. orang cakap bibir depan akan tercungkit sedikit (muncung) sebab kekerapan menghisap puting
  3. gigi di hadapan akan jonggang
  4. sentiasa kena bawak ke maner2, kalau tertinggal terpaksa beli yang lain
  5. tahap kebersihan pada puting..tanpa ibu bapa sedari puting yang terjatuh bayi tetap akan masuk ke dalam mulut..kena sentiasa pantau kebersihan puting sebelum memasukkan puting ke dalam mulut bayi..kena sentiasa rendam puting ke dalam air panas

cara untuk STOP bagi puting pada bayi...

korang ader cara tak supaya umairah stop hisap puting
aku taknak la umairah terlalu lama bergantung pada puting
tak elokkan kan
skang nie pun kami akan tarik puting tu bila umairah leka bermain
sebab bila dh hisap puting umairah taknak bercakap sangat
jadi bila puting dah di cabut baru la dengar suara anak kami nie

ader cara tak nak hilangkan tabiat yang satu nie ...

12 kata-kata indah:

ienaadifisa said...

salam ena..
hehe bercakap bab puting nih..
rasanya mmg banyak pro n con dia..
but depend on how we use it kot..

kalau asyik dengan puting 24 hours mmg ler tak elok.. tapi kalau kejap2 jer habuan nak buat dia tak masukkan other things tu ok kot..

cam iena dulu masa twin.. minggu pertama dalam pantang.. akibat gabra dua2 sekali menangis tak hengat dunia... so terus sumbat puting.. n because lack of knowledge sampai dorang nearly 4 years old baru kami stop kan penggunaan puting...

nak buat cam ner.. iena dulu senang jer.. kuatkan semangat.. mmg tak bagi langsung puting tuh.. kalau dorang jerit2 minta pun buat dekkk jer... lama2 dorang pun takminta...
ingat lagi waktu tu on the way gi Langkawi.

eh panjang pulak
sorry

~ain said...

anak sedara ain tu pakai puting sebab pak dia nak anak dia ikut cam pak dia masa kecik pun berputing.. sungguh tak logik kan? hahaha..

Mak ain dulu, dia bubuh bawang putih ke halia ke lumur pada puting. bila budak masuk dalam mulut dia akan tak nak sebab tak sedap kan..

btw, budak berputing memang comel.. heheh

CuTeMiUt78 said...

eemm cam anak sedara akak.. untill now 7 years old pun still duk berputing ni.. tapi time nak tido la.. ish.. memang tak cantik tgk..
eemmm sib baik mirul memang akak tak beri since dia lahir lagi..

[-suziey-] said...

aQeel mmg xdiajar bg puting..hehe..
kalu nk lekang kan puting..cuba ena letak something yg xsedap kt puting tu everytime umairah nk isap..nnti msti dia jadi fobia..

shafarina said...

fahim setahun sembilan bulan masih berputing..

ok jek

Zura said...

ko letak asam jawa kat puting tue..tgk dia nk hisap ke xnk...hehehe...

Mak Su said...

maksu tak penah bagi puting kat 4-4 orang anak maksu, bab gigi lawa tak lawa tu kuasa Tuhan gaks, so far - bolehlah... ahaks

cara nak stopkan, bubuh air asam kat puting bayi, tentu depa meluat ngan rasanya tak shedap, errrr, perhaps, can try

saya said...

apa2 benda pon ada kebaikan ada keburukan. pada saya boleh juga guna puting sementara kecik. tapi kena pisahkan la jgn sampai dah bsr tadika pon nk puting lagi tu yg jadi jongang tu nanti. cara nk pisah puting? hehehe..entah ye..sorok kot? memula mesti la nangis, tapi 2-3 hari ok kot.. good luck!!

Ease Basri said...

walaupun tak de baby lagi.. pernah practicekan benda ni kat adik.. sama macam pendapat yang lain.. letak halia , asam ke dan sewaktu dengan nya kat puting tu... nanti compom si tomey tu takmo puting dah... benda yang sama boleh dipraktikkan pada baby yang suka mengutip dan memasukkan benda yang dijumpai dilantai kedalam mulut.. taburkan hirisan bawang putih atau halia kat keliling dia... nanti bila dia kutip , tobat lepas tu takmo kutip lagi...

Selamat mencuba... cheh... cam anak ramai je aku nih dok bagi pendapat... hehehehehe

zh-ena said...

iena - tu la kan jgn bg smp 24 jam..teruk padahnya nnti..takper panjang2 nak tulis pun ok jea :D

ain - hehehhehhehe nak ikut bapak dia la tu..mmg setuju la bdk berputing nampak comel ajer..tapi klu dh besar nampak burok la plak

kak rina..mak aiiii punya la lama hisap puting tu..nsb baik la jgk nak hisap time nak tido jea..tapi tak segan ker klu tido umah org lain

zh-ena said...

suziey - tu la kan bagus gak idea tu

k.wan - ader geng la nie :D

zura - ader gak idea..nnti boleh la try

maksu - ramai gak yg bg idea asam jawa nie..berkesan la tu erk

zh-ena said...

ciksaya - hehehehehhehe kita main sorok2 la dulu erk..takper nnti ena try buat

ease - betul3x nnti ena try buat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha