NuffnangX

Monday, February 16, 2009

PeGaNg Pd JaNji

aku plg benci org yg mungkir janji..ialah dh janji tak hengat sebelum nie pastu bila tiba harinya blh plak diamkan diri n buat tak tahu ajer..dh sekali ada org buat mcm nie kat aku mmg next time nak minta tlg aku akan buat tak pedulik ajer..

entah la..ada lah minah nie (x opis mate aku) pinjam duit dr aku janji hari jumaat (13hb) akan bayar semula..tapi sampai hari nie nak call/msg jgn harap la..ialah aku bg tolong sbb kesiankan ank2 dia sbb pinjam nak belikan drypers n susu ank dia..than until today takder apa2 berita pun nak bayar balik..aku tak la harap pun duit yg dipinjam tu tapi aku mmg benci org yg mungkir janji..klu tak dpt bayar pun, bg la tau yg mungkin bayar lambat skit @pun tggu duit gaji dulu ker..nie tdk senyap mcm tu ajer..arggggg geram sggh..

yg nie kali ke 2 dia buat mcm nie..yd 1st time tu ok lg la sbb still keja ngan aku jd lambat bayar aku terus potong dr duit gaji dia tapi kali nie aku nak potong dr maner..dia tak ingat ker next time dia terdesak gila nak pinjam kat saper lg..oooooo tdk nie last la aku bg pinjam..nsb baik la aku ikut ckp hubby aku, bg pinjam tapi less skit dr yg dia nak..klu aku bg pinjam ikut jumlah yg dia minta mmg aku akan pg ketuk umah dia..tak kira!!!!

tapi tu la kan, manusia nie time nak pinjam mmg manis sgt muka tu time nak bayar batang idung pun dh tak nampak..geram sgttttt la

10 kata-kata indah:

chik Star said...

saye biasa berdepan dgn org gni.
sabor ena sabor.

norainiammran said...

sabor ena sabor..
bawa bertenang..
mungkin dia ada sebab

mungkin juga dia malu nak bgtau ena dia tak leh nak bayar di waktu yang dijanjikan...

sabor ye..

chugie said...

emm.. na, bersabar je lah ngn org mcm ni na. Next time, jgn bg pinjam dh. patutnye walau die tgh susah sekali pn, atleast respond lh pd peminjam tu, supaya kite yg meminjamkn ni x de lah rs atau pikir yg bukan2 kn??

p/s: aku pn penah terkena dan byk kali terkena sebenrnye.. rs serik, tp d sebabkan nk tolong org.. kite yg terima padahnye..

iman said...

ibu iman pun pernah kene gak acik ena, smp skrg kawan dia x byr g...pastu xde msg, call ,antar email,ym.....diam mcm tue jer.....kesian tgk ibu, mcm pengemis lak, padahal duit sendiri...tpkan acik ena mmg sakit hatilah dpt kawan mcm nie....

Mak Su said...

masalah gaks. maksu pernah gaks pinjam duit member, nak beli susu. tapi kalu tak mampu nak byr on time, maksu habaq jugak kenapa, kenapa, so orang tak tertanya2, kan. iya ler, bila time kita lebih dan beri kawan guna dulu, kita pun nak jawapan positif kan. so diharap, kena ler faham memahami kan. hhmmmm :(

ienaadifisa said...

erksss nape nih..
hehe..
jgn marah2 nanti cepat tua..
haha..

jahat nooo aku nih..
dok sakat orang pulak...

bawak bertenang ye ena..

ZH - Ena said...

cikstar - mmg sabar ajer la skang nie..klu tak sabar mau dh kat depan umah org tu

noraini - tu yg masalahnya, buat apa nak malu kan, time pinjam tak malu pun..bgtau la naper tak blh bayarkan..

chugie - tu la baik sgt kat org diri sendiri yg kena tanggung..mmg org nie black list dr senarai aku la

iman - mmg sakit ati dpt kwn yg mcm nie..tak tau malu langsung..btl tu mcm kita plak jd peminta sedekah kat org tu

maksu - tindakan maksu tu betul, bgtaukan jd kita nie takder la rasa nak marah, kita niepun manusia gak..

iena - mmg dh tua pun huhuhuhu

saya said...

wahh..mcm ni nak pinjam duit kat ena gak la. hwuahhahahaa....mcm tu adat berhutang..bila dah dpt payah beno nk membyr..sampai kit atukang bagi pinjam lak yang naik malu nk minta hak kita sendiri...

Zura said...

sabarje lah
pas nie xyah bg pinjam lg...ambik iktibar

ZH - Ena said...

ciksaya - betul tu..kita plak rasa malu nak minta semula..rasa kita plak berhutang ngan org tu..adat la tu manusia

zura - mmg pun..niat kita yg baik nak tlg dia time susah tak pandang langsung..pas nie jgn harap la ena nak bg pinjam lg..tak kuasa layan org mcm nie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha