NuffnangX

Monday, September 28, 2009

AkTiViTi SaNtAi Di HaRi RaYa

raya ke tiga kami mmg sekeluarga mmg santai
MIL adk aku lini ckp nak bertolak pg ke sg.buloh
terus tak jd blk awal sbb
hati terpegun ngan keindahan pantai
terus masing2 bangun awal
utk jejakkan kaki di pasir pantai
raya ke dua sblm nie mmg tak sempat kami nak
lepak2 jap ke pantai
sbb waktu yg menghambat utk kami
jln kan misi abiskan beraya kan
jd raya ke tiga nie kami semua mmg kelapangan


masa kami kat pantai nie
ader p.cik baru jea naik ke darat
pas turun ke laut kol 7pg
cuma 2 jam di laut
hasil tangkapan tak la banyak sgt
tapi mak aku abis borong semua tangkapan p.cik tu
mmg berubah air muka p.cik tu
bila mak aku duit lebih kat p.cik tu
p.cik tu ckp alhamdulillah rezeki di hari raya


mak ckp mak teringat kat arwah atuk
bila ternampak p.cik tu
ialah atuk kami dulu kan seorg nelayan
aper yg dpt di laut tu la rezeki hari tu
ibarat kais pagi mkn pagi
kais petang mkn petang
sedih kan
sbb tu la mak aku mmg sedih bila tgk ader org lain yg susah
wpun kami sekeluarga pun bukan la sesenang maner
cuma sekadar cukup mkn
tapi yg penting hati bahagia


rezeki seorg nelayan
aku kusuk jea tgk p.cik nie keluarkan ikan
dari jaring
senang sgt
bila aku buat
abis luka jari aku terkena sirip ikan
mmg semangat kental la p.cik nie



sobri dh bersama joran dia
sekejap dh dpt 3 ekor
baru 10 minute jea dia start memancing
tapi bila sayang memancing plak
abis kena gelak
ialah nak blk mata kail ke dlm laut pun terkial2
kena la belajar dulu dr adk aku nie si sobri
mmg kelakar la sayang


udang freshhh
tapi tak byk sgt la udang yg ditangkap
sbb p.cik tu ckp jala yg digunakan utk ke laut
pagi td adalah jala utk ikan
jd lubang pd jala tu besar
utk tangkap udang jala dia lebih kecil
tgk nak ke laut pun kena ader ilmu di dada tau
bukan sembarangan org blh turun ke laut mcm tu ajer


mak aku bg pegang udang kat umairah
terus jea si kecik nie msk mulut
wooooo ingat nak mkn jea si kecik nie



umairah asyik tunjuk ke laut jea
nak mandi laut erk
buka kan seluar si kecik nie
terus aku tatihkan kaki umairah di gigi pantai
gelak terkekek bila air ombak tu sampai ke kaki umairah
pija plak bila ombak tu jauh di kejar
bila ombak tu sampai ke kaki si pija nak lari plak..cam takut skit
umairah tak pun
ligat jea kaki dia sepak2 ombak tu
cute


aku yg dah basah terus ajer la
mandi sekali
heheheheheh ader can tu
buka kan baju umairah sekali
letak kan umairah kat atas pasir
ingat umairah akan nagis la takut kan
rupanya tdk
enjoy jea bdk kecik nie
main air ngan main pasir


dah puas main pasir
terus babah angkat umairah msk dlm air laut
sejuknya air laut mandi pg2 nie
terasa nyaman jea


lain kali blh la bercuti lg ke sini
tgh skit baru la kami 3 beranak blk ke sijangkang
family mak aku plak blk ke sg.buloh petang
check out kol 3pm
mmg enjoy menginap di sini..
kami plan nak buat family day di sini time raya haji
plan jea tak tau jd ke tdk


3 kata-kata indah:

Nana said...

umairah geget udang mentah ke tu??heheh

Zura said...

teror umairah makan udang mentah

chugie said...

wow! na, umah ko kt melaka tu dekat ngn pantai ek? syok lah tengok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha