NuffnangX

Monday, September 28, 2009

BeRaYa Di MeLaKa

petang dlm kol 6 lebih baru la kami sampai
ke kg mak aku ..Kuala Sg.Baru Melaka
hahhhh saper duk sini..blh la jumpa lain kali kan
dh sampai sini kami tak terus pergi tempat penginapan kami
kami terus pergi ke rumah Pak Long
solat magrib ngan makan malam sekali di sana
pak long cam marah bila kami ckp kami tido kat chalet gong jea
ialah pak long ajak tido umah dia
tapi kami tolak ngan lembut ckp yg kami dh bayar deposit chalet
jd cam rugi jea nnti klu cancell sbb booking akan hangus jea kan
takper la lain kali kami akan tido umah pak long erk


sebenarnya kami mmg taknak tido di rumah
adk beradik mak aku
ialah family kami pun dh besar kan
jd menyusahkan tuan rumah ajer nnti nak melayan tetamu yg
terlalu ramai nie
ialah kejadian tahun2 yg lepas dh mengajar kami
lepas wan & atuk meninggal
mak aku adalah kakak yg merantau jauh dr duk kat melaka
adk beradik mak aku yg lain mmg duk kat melaka
umah wan & atuk mmh dh takder saper yg duduk
mungkin tggl hanya utk dirobohkan ajer
sblm nie klu kami blk mmg tggl kat umah arwah wan
tapi sejak thn nie rumah tu dh terlalu uzur
utk didiami
jd lebih baik kami tggl di chalet..tdk menyusahkan saper kan
ialah bila tggl di rumah m.cik & p.cik
ader yg mencebik tgk kami
ader yg ckp2 belakang tentang kami
mmg perit tau klu m.cik & p.cik buat begitu kat kami
mak aku lg la terasa
tapi aku mmg bangga ngan mak aku
wpun adk beradik dia buat endah tak endah kat kakak dia yg sorang nie
mak tetap blk ke kg utk menjeguk adk beradik yg lain
masih lg ader rasa hormat dlm diri mak aku tu
lantak la org nak ckp family kami nie kaya sgt
sampai langsung taknak tido umah sedara mara
mak ckp biar la diorg nak ckp aper
yg penting kita tak payah nak menyusahkan saper2 lg
biar kami hidup ngan cara kami sendiri



kami sampai di chalet gong pengkalan balak melaka kol 10 lebih
call dulu tuan Hj utk bgtau kami dh sampai di chalet
dlm 5 minute mcm tu Tuan Hj sampai utk buka kan chalet utk kami
kami menginap di chalet nie utk 3 hari 2 malam
chalet nie berharga RM400 utk 1 malam
tapi kami dpt special price sbb
chalet nie P.lang kenal ngan tuan Hj nie..tu yg dpt harga murah skit
murah tu baper..tak payah la aku bgtau erk
klu korang nak menginap di sini lain kali
blh la call aku ..nnti aku bg no.phone Tuan Hj nie kat korang erk
mmg best bercuti di chalet nie


depan chalet nie mengadap terus ke laut
sejuk laut malam mmg terasa sampai ke tulang la
dh duk sini mmg dah mcm2 plak la dlm kepala otak kami semua nie
mcm2 aktiviti nak buat
tapi sebelum tu kena la abiskan beraya dulu umah m.cik & p.cik kami dulu kan
pastu korang nak buat aper
takder saper lg nak larang



raya ke Dua kami di Melaka
pagi2 tu kami semua bersiap utk pergi ke kubur
ialah kami sampai semalam pun dh petang sgt kan
dh tak sesuai nak pergi ngan ader ank kecik nie kan


bila dh melangkah masuk ke halaman kubur nie
terasa kesyahduan di hati
terimbau terus pada arwah wan & atuk
teringat betapa rindunya aku kpd mereka
mak hanya menitiskan air mata sambil sedekahkan
al-fatihah utk insan2 yg tersayang
semoga roh2 mereka ditempatkan dikalangan org2 yg beriman
AMIN..

kubur nie terus mengadap ke laut
mmg hening dan sunyi sajer di kawasan kubur nie
cuma terdengar deruan ombak membelah pasir putih
kawasan sini mmg selalu menjadi tempat pengambaran drama & filem
sbb cantik


pas selesai di kubur
baru la kami semua beraya di rumah m.cik & p.cik
kami singgah dulu di rumah wan enon
adk tiri kpd arwan wan aku
kiranya nie la satu2nya wan aku yg tggl skang nie
menumpang kasih pd wan enon nie sajer la



raya ke dua nie sayang & umairah
pakai casual wear sajer
cuma aku yg masih ayu berbaju kurung hehehehehe
maroon colour menjadi pilihan aku


family adk ipar aku
hafiz & pija pun pakai casual jea
senang kan nak bergerak
adk aku plak hitam menjadi pilahan baju kurung dia



umairah leka bermain ngan tali gantung di tengan umah wan enon
terkedek2 bdk kecik nie berjalan sambil tgn
pegang tali getah tu
mmg kelakar
ramai yg cakap ank aku nie..bby boy
hishhhh ader plak..aku siap pakai kan t-shirt colour pink lg
still ckp bby boy..grrrr



pastu kami pergi ke rumah wan cik tinah
umah wan nie sekejap jea kami singgah sbb wan tinah nie
tgh mengurut org dlm pantang
tak dpt nak melayan sgt kedatangan kami nie
takper la lain kali kami singgah lg
wan nie sepupu mak aku


pastu kami teruskan misi
pergi beraya di rumah mak su plak
kat sini pun kami tak lama sgt
borak2 sekejap
pastu terus ke rumah adk beradik mak yg lain


pastu kami pergi ke rumah pak itam
umah p.itam baru jea buat rumah baru
baru siap time bulan pose yg lepas
tu yg rumah mcm tak siap sgt nak berkemas tu
tgk bila umairah dh dpt dulang
abis semua bekas kuih dikeluarkan
pastu msk kan kaki dlm dulang
pastu ngan dia2 sekali duk dlm dulang tu
pija pun sama gak
bdk 2 org nie klu dh berjumpa mmg blh pecah rumah dibuatnya
letih gila melayan si kecik nie
kat rumah p.itam nie
sempat la aku mandikan umairah
pastu terus tukar baju sekali
kesian aku tgk si kecik nie ialah dh melekitkan badan tu
sbb tu la bila dh ader ank kecik nie
mmg kena siap sediakan semua kelengkapan utk si kecik nie


pastu kami beraya plak di rumah wan cik yah
wan dia ader la sepupu kpd arwan atuk aku
masih kuat lg wan nie cuma mata tu
dh tak baper nampak
ingatan masih kuat lg
rumah yg kami dtg nie masih lg di area
Kuala Sg. Baru
jd perjalanan masih area situ jea lg


pastu baru la kami pergi rumah yg jauh skit
kami pergi ke Lendu
rumah p.uda plak
yg nie adk mak aku yg plg rapat ngan mak aku
kiranya yg plg mak aku sayang sekali la
susah senang mmg ngan p.uda aku nie
p.uda aku nangis bila tgk kedatangan kami
lg bertambah nangis bila mak ckp kami tido
di chalet jea
kami tau p.uda tak dpt nak ajak tido bermalam di rumah dia
sbb rumah p.uda pun terlalu ramai ngan sedara mara sebelah isteria dia
takper kami tak kesah pun p.uda
dpt jumpa p.uda sekeluarga pun kami dah rasa gembira sgt
dpt borak2 sekejap ajer
sbb ader sebuah rumah ajer lg kena abiskan raya ke dua nie
sbb esok aku dh kena blk sijangkang plak


pastu kami beraya di rumah mak dak..kakak kpd mak aku
singgah di sini solat magrib sekali
umairah & pija dpt la lelapkan mata sekejap di sini
masing2 dh kebulor tak ingat
kesian kat ayah
sbb ayah ckp mcm nak pitak sbb tak jumpa nasi pun


entah la aku tak paham ngan org2 nie
nak2 plak adk beradik @pun sedara mara
klu tetamu dtg tu..lg plak time tu mmg time mkn tgh ker
mmg time mkn malam ker
buat tak tau jea
dah sah2 la muka msg2 dh kebulor tak ingat
klu mak aku..tetamu dtg ajer
confirm mak aku dh sibuk2 kat dapur utk memasak lauk
supaya tetamu yg dtg perut terisi
sama gak ngan MIL aku
dtg ajer rumah mmg bz la kat dapur
utk siapkan hidangan supaya tetamu blk perut terisi
entah la..ragam manusia nie tak sama semuanya kan..


jd kami chalet tempat kami menginap dlm kol 9 lebih
aku ngan adk beradik yg lain terus ke kedai runcit
utk masak..ialah kedai mkn byk yg tutup kan
memandangkan chalet tempat kam i menginap nie
semuanya ader
terus la kami beli beras..kicap..cili api..tomato..minyak masak..
bawang..dll
sbb pg tu mak aku ader beli ikan ngan ketam
depan chalet nie ader tempat nelayan naik pas turun ke laut
mmg fresh2 la lauk yg kami beli
beli ikan ngan ketam
terus buat bakar2 depan chalet kami tu
sbb ader tempat pembakar ngan wakaf
yg blh kan kami semua beristirehat di luar
sambil menghirup udara laut



sambil2 bdk lelaki leka membakar ikan ngan ikan
umairah ngan pija leka duk kat wakaf
sambil main pinggan mangkuk
tak kesah la tu asalkan senyap kan



satu baldi mak aku borong ketam nie
ngan harga cukup murah
cuma RM40 jea..murahkan
dpt dlm 8kg nie
besar2 dan yg pasti freshhhhh



adk aku sobri mmg bwk pancing
sambil abg ipar dia membakar ikan
dia plak sibuk memancing
dpt plak tu ikan
terus letak atas api tuk panggang
tu dia lg la freshhhh
tak payah buang perut pun
msk dlm mulut rasa manis jea ikan tu
mak ckp tu la rasa ikan klu freshhhh


aku plak sibuk jea main ngan bunga api sama ngan adk aku lini
umairah plak takut plak tgk bunga api tu
pija seronok jea bila bunga api tu dh menyala
gelak terkekeh2 jea
sila abaikan muka aku yg tembam tu



mak ngan mak mertua aku plak
bizi di dapur buat kuah asam
utk cicah ngan ikan nnti
family mertua adk aku pun dtg bercuti di sini
dtg dlm kol 9 lebih la
seronok plak bila semua ader nie
bertambah meriah la


babah ngan ank masing2
perut msg2 dah naik sama jea



seronok sgt utk raya ke dua nie
seronok bila dh sampai semula di chalet
tak seronok bila pergi ke rumah p.cik & m.cik
yg tak hargai langsung ank buah dtg beraya
ingat thn depan tak payah la dtg beraya
tak kuasa nak ingat kat org2 yg begini

2 kata-kata indah:

Nana said...

wah bezznye sempat lagi g bcuti2 ek..hehe..siok la

chugie said...

emm sedih lah baca entry ni terutama pada sedara mara yang x mesra alam ni.. mcm aku so far, sedara sume bg layanan yg bagus,, alhamdulillah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha