NuffnangX

Saturday, May 23, 2009

ChiCkEn PoP ~ DeMaM CaMpAk

baru la pagi nie aku jumpa sayang
dah 3 hari tak jumpa
mmg rindu sgttttttttt la
malam tadi sayang sampai rumah aku mmg dah tido
keletihan keja ngan jaga si kecik nie


pagi nie aku nak pergi kerja
sayang bgtau yg umairah kena demam cantik
aku dah ??????? dlm kepala otak
demam cantik aper kan
bila aku pergi kat umairah
tgk byk ruam kat muka umairah
mak ckp umairah kena demam campak
tapi nsb baik la bukan demam campak yg
cecair tu - lega
cuma nampak mcm ruam ajer la




umairah nak cuci cermin keta ibu ker
bukan la umairah nak telek saper kat cermin nie
mcm muka umairah ajer la ibu
umairah nak kiss la bby girl kat cermin nie
mmuahhhhh



nie aksi umairah sebelum aku nak pergi keja pagi tadi
rasa cam taknak jea pergi kerja
tapi tu la kan tanggungjawab kan
sayang plak layan ajer perangai si kecik nie
rindu kat umairah la tu
pagi2 dah bangun n kendong ank dia
ke hulu n ke hilir



tapi mak ckp kena demam campak jenis nie
tak teruk sgt la
tapi still kena pantang gak
antara pantang nyer :
~ tak blh menumis dalam rumah
~ tak blh kena air hujan
~ tak blh bagi umairah nangis sgtttt
~ tak blh bagi mkn gatal2 (nsb baik la umairah kecik lg sbb blh la pantang yg nie)


yg lain aku tak ingat aper pantang yg
kami kena lakukan utk umairah
nsb baik la time umairah demam nie
tggl ngan mak aku
klu kat umah kami
entah aper la aku buat
mesti cuak n gabra gila



kesian umairah
abis muka n badan dia merah2
mcm ruam
mungkin umairah demam nak kena
demam campak nie kot
mak nak mandi kan umairah ngan air daun
pastu nak bagi minum air kelapa gading
bagi semua ruam campak nie keluar dr badan



time nie aku dh masuk dlm keta nak pergi keja
berat ajer hati nak pergi
yang sayang plak sajer jea letak kat cermin depan keta
mcm2 aksi umairah buat


lagi jelas kan demam campak kat muka si kecik nie
merah sgt
pas abis keja nie aku nak bawak pergi klinik la


cian ank ibu kan



bye umairah
ibu pergi keja dulu
petang nnti kita jumpa tau
main dulu ngan babah tau :D

8 kata-kata indah:

Lily.Lulu said...

kena demam campak ke ?
alahai .. siannya si kecik ni
get well soon yang
bagi dia minum air kelapa skit
:)

zh-ena said...

lily - ha'ah kena demam campak..mcm2 kan si kecik nie kena..atuk dia dah bg minum air kelapa

atty's said...

semoga umairah cept sembuh ye..ena ikut je petua yg mak kasi tu tau..

zh-ena said...

k.atty - tu la mmg buat jea..tapi mmg mak ena yg jaga umairah wat masa nie..

saya said...

alahai..tak putus2 ada je sakitnya baby ni. tapi orangkata elok kalo kene kecik2 ni sng kita nak jaga. satu sebab bab2 makanan ni memang sng la sebab baby tak makan benda2 yg bukan2 just susu je kan. kedua, bila dah kene time kecik insyaallah besar nanti tak kene dah. so selamattt... hehhehee... elok minumkan air kelapa tu. dan sapu jugak kat badannya. cepat sembuh umairahhhh.... nak tengok umairah lompat2 ni...

nurul said...

ciannyer kat umairah... ada cek dengar ada orang kata bagi minum atau makan sup ayam... sebab campak nie pantang dia ayam... so bagi sup pun dh ok... lagi satu ada orang pesan kalu anak kena campak mak pak jgn duk "projek"... apa salahnya kalu kita ikutkan ena...? sama² kita doakan umairah cepat sembuh...

zh-ena said...

ciksaya - tu la kan..setiap bulan ader jea sakit si kecik nie..tapi tu la pengorbanan kami sebg ibu bapa..hadapi ajer la

nurul - mak ena pun ckp mcm tu..jgn wat "project" time ank kita kena nie..nnti lg kena teruk..jd ikut ajer la kan

armouris said...

info tentang denggi kat sini - Demam Campak Berjangkit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha