NuffnangX

Wednesday, April 15, 2009

BoLeH ToLoNg

skang dah 3 klinik aku pergi sebab batuk umairah still tak ok lagi..hari nie kami berdua cuti (dlm mggu nie jea aku dah cuti 2 hari)sbb nak bawak umairah pergi wat suntikan bulanan kat klinik kesihatan kat kundang..

pas dah kena suntik aku terus bg ubat demam kat umairah sbb nurse tu ckp suntikan kali nie bby akan demam pas dapat suntikan..jd sampai jea rumah aku terus bagi umairah ubat demam..terus jea umairah lena tido..

aku plak ajak sayang pergi MK Bandar Baru utk pergi kedai india sbb bak beli gambir..beli gambir sebab belakang telinga umairah kena siat dek burung gagak (mak aku ckp la) bahasa org skang nie aku tak tau la..penyakit nie kat garisan belakang telinga tu mcm terkoyak n berdarah..pastu gatal sbb tu la umairah akan garu jea belakang telinga dia..aku selalu letak cream yg doc bagi..tapi tula bila dah ok 2 3 hari pastu dapat semula penyakit tu..geram tul la..

sampai umah pastu bg kat mak aku..mak aku msk kan gambir, daun sireh ngan kapur makan dlm batuk tumbuk..dah sebati mak aku letak kat belakang telinga umairah..3 hari buat mcm nie baik la telinga umairah nie..

dalm kol 1pm, sayang ajak pergi klinik sbb nafas umairah dah tak sekata..mcm ssh umairah nak nafas..kami bawak umairah pergi klinik pakar kanak2 kat USJ..kiranya nie kali ke 3 kami bawak umairah pergi klinik pakar kanak2 yang berlainan utk baikkan batuk umairah..klu klinik nie pun umairah tak baik gak, terpaksa la kami bwk pergi klinik lain plak..

korang tau tak, klinik pakar kanak2 yang maner ok n baik..kami dah abis pikir mcm maner nak baikkan umairah nie..dah msk mggu ke 3 umairah batuk....uwaaaaaa korang tolong la erk..




7 kata-kata indah:

saya said...

alahai siannya umairah batuk2 ye. susah jugak tu takot ada kahak, baby tak reti nk buang kahak lagi. bab specialist tu saya kurang pasti la pulak. apaon, harap umairah cepat sihat. takmo batuk2 lagi dah.

Anonymous said...

Hi ZH,

I'm one of your silent reader. Batuk & selsema baby memang takes time utk baik. I'm not sure with klinik pakar kat KL becoz I'm penangnites)
I'm also a mummy to my only son age 4 years old.

Risau bila anak sakit kan? Apa yg i boleh advise, please kerapkan bagi dia warm water.

~dARlee zURiS~ said...

kesiannye umairah...
dah 3 kenek pegi tak baik2 gak?
hmm..apa kata cuba petua org tua2 pulak?
org tua2 kan bnyk petua.mana tau ok kan...
semoga umairah cepat sembuh ye

.::WaNiE::. said...

hmm..tak tau mcm mana nk tlg.. doa jek blh moga umairah cepat sembuh

chugie said...

na,
terus g spital je lah na.. buat appointment ngn doc pakar terus. Sian lak kat baby tu.. sedangkan kite g dewasa ni sakit pun dah risau, ni kan pulak baby kn?

zh-ena said...

ciksaya - tu la kan geram kat kahak tu..rasa cam nak garu2 jea kahak umairah tu

anonymous - hai thanks sudi jd silent reader ena..heheheh tak sangka plak ada silent reader..tu la kan bila dah jd ibu, semua benda kita akan risaukan..my mun always said that i always gabra heheheh pdhal benda kecik jea..

darlee - skang nie sambil bg ubat mmg ikut ajer petua org tua..antaranya :
1)belah hujung limau kasturi, panaskan atas api, bila sejuk skit picitkan skit bg baby kita minum skit air limau tu
2)rendamkan daun bunga raya, air rendaman sapukan pd rambut ngan badan jd bby kita akan rasa lega ajer..

nie ajer petua yg ena ikut..nampak la hasilnya

zh-ena said...

wanie - tu pun dpt membantu wanie..doa lebih mujarab kan..thanks

chugie - hari nie aku tanyer kondisi umairah dr mak aku, mak aku ckp dah semakin ok..mungkin umairah lebih suker duk ngan mak aku kot huhuhhuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha