NuffnangX

Thursday, January 21, 2010

Bila Anak Asyik Muntah..Nak Buat Apa Yea

sejak demam nie
umairah taknak makan pun
minum susu pun skit
tadi bagi makan roti pun
muntah balik
emmmm sudah pening kepala nak bagi makan apa plak


aduh kesian anak ibu
ingat nak balik rumah mak la
jadi ada pakar yang boleh membantu
aku di rumah keseorangan menjaga umairah
sayang kerja plak


tapi sayang cakap
sayang akan balik on time pukol 3pm nanti
ingat nak bawak umairah pergi berurut
biasalah orang jawa
kalau demam memang akan bawak anak pergi berurut
sebab mak mertua aku cakap
budak yang tengah membesar dan lasak macam umairah
memang akan urat tersalah skit
jadi bila sudah urut
akan rasa kelegaan pada kanak-kanak tersebut
memang dah jadi kebiasaan aku jugak
kalau kami tiga beranak demam
urut ada lah WAJIB kami buat selain jumpa doctor
memang rasa lega setelah urut


umairah semakin lasak
jatuh itu ada lah perkara biasa pada si kecik nie


tapi hendak bagi makan apa yea pada umairah nie
semua benda macam taknak terima jea tekak si kecik nie
ada menu yang sedap-sedap tak
untuk si kecik nie dapat masuk sedikit ke dalam perut dia


bila anak sakit
pasti ibu/mak/mummy [untuk para ibu yang melahirkan anak]
yang akan ambil CUTI kan


14 kata-kata indah:

Mama_Aqish said...

first kurangkan bagi susu...then wat sup untuk umairah...siannyer dia...makin kurus nanti kalo asyik muntah2 jer...kena jaga tol2 ni...takut nanti flet kena pi sepital plak masuk air....

Eyriqazz said...

pernah sekali terjadi kat alisya..takut bukan main..pucat muka dia..nasib baik tak melarat

Ada Apa Dengan BeautifulNara

chugie said...

na. die muntah2 sebab makan ke atau die muntah2 sejak die demam tu? kalu asyik muntah2 je takut die ada terjatuh je.. bw jumpe doctor lah na.. urut bleh jugak..

anak aku pn berurut bila demam

** Perfect Love ** said...

slalu kalau budka muntah2 doktor akan bg ubat muntah tu. Anak sy kalau bg ubat muntah tu.. terus stop muntah. Cuba bg dia makan bubur dgn sup ke.. tp doktor pernah kata, kalau budak demam tak selera makan takpe.. janji dia nak minum susu. jgn perut kosong

Mak Su said...

sup ayam boleh kot

A N A K - A N A K K U said...

erm..dia cuci perut tue....ko bgjer mkn na...biar dia muntah balik, tp x bnyk skit, still masuk..tol kat blogger lain, ko kene wat bubur@sup jer, tp kene buat y menarik minta dia....moga cepat sembuh...

kedaigambarkami said...

bg umairah minum air byk2 tau dan minum oral rehydration salts, ni leh mintak kat doktor...takut umairah kurang air dlm bdn..

e-ein pernah gak sakit muntah2, smpi bwk gi jumpe 2 doktor-kerajaan dan pakar swasta.The latter doktor, ubatnye mujarab sket, petangnye dah tak muntah lagi..mmg kesian kat anak, tgk lepas muntah mesti lembik je..

[-suziey-] said...

la siannya..emmm nape ek dia sllau muntah..mcm aQeelpn rajin muntah..jgn putus bg susu n mkan..so dia xlapar..
p/s: tantek umah baru

Uda said...

bagi umairah minum byk air... takut bdn kekurangan air.. apa2 pun baik jumpa doc..

CuTeMiUt78 said...

wah.. akhirnya berjaya masuk sini..
nice la umah baru ni..
alahai kesian umairah..
eemm betul cam blogger lain cakap.. bagi akak la kan.. better ena g check ngan doktor.. tapi klu nak urut.. pastikan urut dulu baru jumpa doktor.. sebabnya takut klu mkn ubat dok baru urut... takut tak jalan ubat tu nanti..

zh-ena said...

mama aqish - tu la asyik muntah jea skang nie..nsb baik la smlm dh bgtau doc, jd doc mmg dh bg ubat utk tak bg muntah


cikgu - tu la harap tak melarat lama sgt la


chugie - pas demam baru la umairah muntah..dh jumpa doc dan dh dpt ubat pun


perfect love - doc minta kami buat susu utk umairah jgn pekat sgt..tu la kurang sgt umairah nak mkn pun

zh-ena said...

maksu - hari nie ena buat sup ayam..tapi tu la mkn skit jea


imah - tu la kena gak bg mkn kan wpun umairah taknak..tak mkn nnti perut kosong plak


catlina - tu la kesian tgk bby kan..pas muntah terus lembik jea badan tu..nak berdiri pun tak larat

zh-ena said...

suziey - tu la mmg selalu la gak ena bg minum air masak dn susu..
thanks teratak biasa2 jea :D


uda - dah jumpa doc pun..skang nie kena pantau keadaan umarah jea..panas dah tak lagi


kakrina - thanks kak rina..tu la mmg kena pantau jea keadaan umairah nie

saya said...

maybe bagi sup kot..sup yg tak berminyak la.. kalo perot kosong lagi la muntah nanti. say atak pernah urut2 ni. sekali je dulu masa kaki seliuh sakit gila kene urut sampai makcik urut kene tendang. hehhe..sorry makcik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha