NuffnangX

Friday, January 18, 2008

HaRi NiE PuNyEr CiTeR

ari nie byk tempat aku kena pg..tapi mula2 aku mesti amik adk aku kat umah mak..maner blh nak kuar sorang2 ajer..klu tmp yg aku biasa pg, pg sorang ajer aku tak kesah..ada adk aku ada la kawan utk borak2 dlm keta n ada la teman time tggu org ker :D



1st aku pg Bandar Baru dulu tuk update buku bank aku..dah lama buku bank aku tak update..akak yg jg counter tu tegur naper lama dah tak dtg..aku ckp la bz skang nie tu yg dah jarang dtg bank :D tak lama pun kat bank tu ialah bkn nak msk kan duit @pun nak kuarkan duit cuma nak update ajer..jd mmg kejap ajer tak payah amik number..



pastu aku pg Avon plak..sbb ada kawan mak yg order brg Avon..jd dah alang2 kat Bandar Baru nie pg sekali la Butik Avon nie..jd klu uols nak order brg Avon blh la korang order dr aku ngeh3x



tak kemana pun lg still kat Bandar Baru gak, aku pg kedai pemborong utk beli brg kedai mak..tak byk yg beli..pastu confirm ngan AhMeng utk anto brg yg mak aku order 25hb nie..kesian adk aku sbb asyik kena sakat ngan bbdk kedai tu ialah adk aku kan comey jd mmg kena sakat tak ingat la..aku pun tak blh nak buat apa la..lantak ko la lini



sblm pg ke Shah Alam, aku sggh jap Damansara Uptown tuk jumpa shumie jap..aku teman kan dia lunch..mkn kat mc'd..baru jumpa ari nie pas kat lain skang..mkn kurus minah nie..dia citer la yg tmp baru dia nie mmg kena keja..keja..keja..n keja ajer..tutup mata ajer baru tak pkir psl keja..cian ko shumie..tapi ok la kan..jumpa pun tak blh lama2 sbb dia luch 1 jam ajer wpun ari jumaat..keja rajin2 erk shumie..dpt gaji nnti belanja aku mkn tau kat Babang ;D



kakak n adik





my bestfriend - shumie..lama tak jumpa kan (lama ker hehehehhe)



pastu aku terus ke Shah Alam..kami pg KWSP..aku nak tgk boss aku msk kan tak KWSP..bila check, epf aku cuma msk smp bulan Augt ajer..teruk btl la boss aku nie..mmg aku akan buat aduan..mmg sakit hati la..dah la gaji bln lepas tak dpt pastu KWSP tak msk 3 bln..SOCSO lg la agaknyer mesti tak msk gak..Argggggggggg geramnyer aku!!!!!!!!!!



pastu aku ngan perasan geram pg la plak Jab.Buruh..ramai la plak org kat sini ari nie..tapi nsb baik yg dtg utk buat aduan cuma 2 org ajer..pas chinese girl baru la turn aku..pegawai yg aku minta nasihat tu mmg baik..aku xplain apa yg terjd kat dia..kusyuk ajer dia dgr..tapi finally pegawai tu tak dpt tolong sbb aku dah salah langkah..aku sign surat yg boss aku bg ari tu..sign plak n pas kat boss aku 31hb dec jd mmg compy tu berhak tak bg gaji sbb aku bg shot notice lewat sgt..wpun aku dah bgtau yg aku amik resign tapi problemnyer aku guna verbal ajer takder surat hitam putih...argggggggggggggg lg la aku sakit hati..


dlm keta aku nangis tak ingat la..adk aku nak pujuk pun aku buat tak tau ajer..sedih gila..buat penat ajer aku keja nak mati last month tapi hampeh..aku tau boss aku tu mng sbb cara kotor dia..tapi takper dia mng kat dunia nie tapi kat akhirat ko dpt la balasan..aku mmg tak halal kan dunia n akhirat ko amik duit aku..
PetaNg : shumie dtg umah aku..tapi aku turun ke bwh ajer la, aku citer kat dia apa yg terjd kat Jab.Buruh..dia pun sedih tak ingat..mmg dia lemah bila aku citer benda nie kat dia, tapi shumie biar la dia nak amik duit gaji kita tu tapi kena ingat compy still utang ngan kita duit rebate n duit warranty..bkn tu ajer EPF n SOCSO sekali..tak byr jgk nie aku tak teragak2 nak buat aduan kat KWSP..siap la



boss aku tu tak pikir (buat apa dia nak pkir bkn masalah dia pun) ttg prob kami..ingat nak bayar duit sewa, duit keta, semua bill guna daun pokok kot..ckp kami nie ptg kan diri sbb bila gaji turun terus nak cari keja lain..BODOH ker ko, saper nak keja lg kat situ klu ko trn gaji rendah nak mampos..ko nak aku mkn apa..ko tu blh la anak tansri, tak kesah psl duit..tu la manusia bila hidup tak prh kenal hidup susah, jd bila ckp tak guna pikiran tapi guna kepala lutut..mmg BODOH



jd kami amik keputusan nak jumpa minah BODOH nie utk minta penjelasan..harap esok berjalan ngan lancar



MaLaM : kol 8.30pm Zura dtg umah aku jap..tapi aku kena turun gak..cian plak nak minta diorg naik ke atas..perfume yg aku order dah ada tu yg zura dtg umah aku nak anto stock..korang nak order ferfume ker..mcm2 jenis ada..harga RM38.00 ajer (termasuk kos penghantaran wpun dimana sajer anda berada)..lepak kat tangga jap tuk borak2..lama gak kami borak..biasa lah perempuan bila berjumpa (tapi bkn mengumpat tau)..borak psl hal keja..zura pun tgh cari keja gak..dia dah mls nak keja kat tmp dia skang nie..harap ko pun dpt keja la jgk zura..




senyum la skit zura



hah mcm tu la..sweet kan bila senyum..nnti kita mkn sama2 erk zura :D

9 kata-kata indah:

.::WaNiE::. said...

err ada ke gaji turun..bukan makin lama makin naik ke..i penah keje satu co. nih, ada la dalam 5-6 bulan, mmg xpenah byar kwsp ngn socso, gaji plak xmenentu..salu lewat...tak tahan blah je :(

pearlEJ said...

uihhhh... kwsp pun x bayar?? mmg melampau arr manusia mcm neh!!.. dah ler gaji pun tak kasi yg last month, pastu kwsp pun x bayar.. jahat!!!

Leeds Al-Malique said...

kalau leed msi dah ngamuk kat boss bo*oh tu! mesti dia takut!

nanonano said...

suke2 nk pakse org bergambar senyum maut cm die,
ekekke :p

betol ke ena bos xbyr kwsp?
tp kn kwsp bley cek,
klu bos lmbt byr, trus die warning,
takot kwsp yg xbrape nk apdet x?
nano baru ni g cek,
tp tertinggal bulan 8nye,
tanye bos, bos ckp die byr tiap2 bln,
cek ngn kwsp skali lg,
yep betoi !
silap kwsp, sbb diowg ckp bulan 8 diowg ngah upgrade mende ntah,
so, tertinggal nk masukkn caruman nano bln tu,
bahye kn?
so sape2 xcek lg,
pi buat cepat !
heheh :p

julia said...

Ena..
ju sebagai majikan, tak pernah tak bayar gaji, epf & socso pekerja. haram tu kalau kita makan $$$ orang. =[
ur ex boss mmg binatang. takde hati perut.

fizz said...

ena, sbr eks, sedih betul bc entry nie, semua nie dugaan utk ena supaya jd lebih tabah,insyaAllah kita di pihak yg benar :)

starstar said...

yap sayep sokong kter2 jue tuh :)
mmg tol pon HARAM k..

ena kne bnyk2 sabor k..

Mak Su said...

seghuper je adik-beradik ek... and pasal epf tu, buat report.. kasik komplen kaw-kaw, skrg byk majikan ngelat.

ZH - Ena said...

wanie - lg dasyat erk..

ej - bkn jahat ajer tapi tutttttttt

leeds - kitaorg dah bersemuka pun tapi dia buat bodoh ajer..tak takut pun

nano - mmg tak byr pun, dah check n dah tanyer counter pun

jue - bkn binatang lg tapi dah lebih dr tue..ina doa bankrup ajer compny org bodoh tu

fizz - harap dapat la balasan org bodoh tu

as - mkn la duit haram tu..mmg tak halal kan dia amik

mak su - mmg nak pg la nie mak su, takkan dilepaskan org yg mcm tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha