NuffnangX

Thursday, August 19, 2010

Bazar Ramadhan

semalam genap 8 hari kita umat islam berpuasa
dan semalam jugak aku 1st time melangkahkan kaki
ke tapak bazaramadhan di Sri Kundang/Taman Permata di tempat tinggal aku nie
sebelum nie tak berkesempatan sebab balik dari kerja
aku memang tak kuasa la nak singgah
sebab dah penat melayan jem di shah alam
jadi memang tak pikir la nak singgah menjnggah nie
buang masa jea
dan bila aku ada di rumah nak pergi ke bazar ramadhan
tak berkesempatn jugak sebab sentiasa hujan sahaja
kesian pada yang berniaga kan
dah penat buak masakan tapi pengunjung kurang datang untuk membeli


family aku memang tak suka membeli di pasar nie
tahu-tahu sahaja la
nak cari yang sedap memang susah la
masakan ala kadar jea
makan sikit sahaja yang selebihnya masuk ke dalam tong sampah
membazir



kami pergi bazar naik motor sahaja
tak kuasa nak naik keta
lagi melambatkan perjalanan
nak cari parking lagi
dengan orang yang ramai
memang tak payah la nak naik keta
naik motor lagi senang dan mudah



suasana di tapak bazar ramadhan di kg aku
kecik jea
tapi orang memang ramai la yang singgah di sini




memula sampai tu
umairah nak berjalan sendiri
taknak berdukung
tapi bila masuk jea ke tapak bazar
terus minta nak dukung dari babah dia
ketakutan hehehehehhe
ialah suasana hingar bingarkan
semua peniaga terpekik terlolong sebab melariskan jualan masing-masing
uamiarh terus peluk kuat-kuat babah dia
tu la tadi sombong taknak berdukung
tahu pun takut :D



kami tak la beli banyak sangat pun
niat di hati memang nak beli air sahaja
dapat beli air tebu terus
melangkah pergi
nampak bubur lambuk beli 1
untuk umairah makan time berbuka
memandangkan lauk yang di masak di rumah semuanya pedas-pedas belaka
kena la beli untuk si kecik nie jugak
di hujung gerai ternampak plak orang jual DVD
singgah sekejap hehehehehehe lanun jugak kami nie
beli la 2 DVD untuk di layankan malam nanti


menu berbuka petang semalam
memang sedap gila
tak sempat untuk di simpan untuk sahur pagi tadi
licin terus
mak masak sambal paru goreng dengan karabu pucuk paku
perghhhhh pedas tapi tetap layan sampai 2 pinggan
air tebu yang di beli - tawar gila
bubur lambuk - tak sedap langsung
umairah pun taknak makan
nasib baik la ada kuih ketayap yang aku buat
boleh la makan sambil tengok tv
licin jugak


hari nie nak masak apa yea
tapi perut masih lagi meragam
ruam pun masih ada lagi di badan nie
emmmm bila la nak baik nie

6 kata-kata indah:

h4ni3 said...

sempat lagi snap2 tu ;)
kitorg masih tak berkesempatan nak gi bazaar ramadhan. leceh sbb memikirkan budak2 sure takmo jalan sendiri. sakit la pinggang kalau nak mendukung, nak pilih food lagi. hehe

abah_izz said...

bestnyer 'jem' dh lame tk merasa semenjak dok ganu ni....ha2 ..ape2 pun pasar ramadan kat area kl/sgr gk best brbanding cni...byk yg takde

shafarina said...

kak wan senang je, singgah lepas balik kerja sblm amek fahim dgn kakak n abang dia. so takde masalah ler.

alhamdulillah kat bangi ni rata-rata makanan yg dijual sedap, beli lauk kat restoren yg bukak gerai so dah tahu taste dia cemana. kalau beli kat pekedai2 sementara ni mmg amek kesempatan. air sirap cair pun jual RM3 sebungkus.

Zura said...

hehe...aku pun br 2 kali g bazar...smlm g bazar kat saujana..makanan pun ala2 je na...xde yg kata sedap smpai teringat2..

Intan said...

Salam Ena :)

Lama tak update blog ye...Ena dan baby sihat?

K.intan mmg tak brp suka beli juadah kat pasar ramadhan coz mostly semuany "rasa" makin tak sedap...npknya diorang nie berniaga mcm nak untung je. Dah tak fikirkan kualiti dan rasa makanan itu...emmm. Kalo beli pon tau fu fa...tu pon kengkadang rasa dia "out" :(

Selamat berbuka ye utk hari ini...kiss kiss kat umairah sayang :)

chugie said...

aku pn x sempat lg nak jengahkan diri ke PARAM tu na..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha