NuffnangX

Wednesday, May 12, 2010

Pada Pendapat Teman

emmmm hari nie pun aku masih lagi
tidak pergi ke tempat kerja
kenapa... sebab bangun pagi muntah
tak larat
baring semula


wajarkah aku meletakkan jawatan pada ketika ini???
kalau berhenti kerja
apa yang aku nak buat di rumah
apa yang boleh di buat dari rumah untuk dapatkan pendapatan sampingan


adakah lebih baik aku bekerja ajer macam biasa
@ pun
adakah lebih baik duduk di rumah menjaga anak di rumah sahaja
sambil menunggu suami pulang dari tempat kerja


ada idea??

17 kata-kata indah:

.::WaNiE::. said...

ikut badan la ena.

kalau tak larat susah jugak..tak taulah wani :)

Ease Basri said...

hurm........ tu kena baring letak tangan atas dahi tu... huhuhu.... kalo ease dulu.. masa menyampah nak gi keje... ease berenti keje.... tu yang babai kat U Mobile tu.. but sebelum decide berenti tu... dh kira savings dulu... cukup ke tak untuk tampung utang tetap bulan... sebab kesian kat incik suami nak tanggung banyak benda... but... apepun... cuba bincang dengan suami ena... sebab keadaan sebenar hanya ena dan hubby je tau... kami cuma bole bagi pendapat.... :)

ezan said...

ezan pun sama kes cam ena.. dlm dilema.. nak berenti ke kerja.. rasa xlarat sgt pregnant kali ni.. susah gak kan nak buat keputusan.. aduh!

~ain said...

ena..
Pertambahan anak adalah bersamaan dengan peningkatan komitmen dari segi material juga. Kerja pun untuk anak-anak kan. Tapi, kalau cik suami mampu.. takde hal laaa.. heheh

Tapi, kerja bukan senang nak dapat. Peluang bukan datang byk kali. Rugi lah pulak kalau berhenti terus. Company yang sekarang kan cukup ok. Sayang laaa ena.

Atau boleh ke kalau ena pi discuss dengan bos ke minta cuti tanpa gaji dulu ke sementara nak hilang mabuk2 tu semua?

Ape2pun, bincang bebaik laaa. Ini pendapat saja!

CatlinaFly said...

ikut kemampuan la ena..kalau sy memang tak mampu utk berhenti kerja..bisnes online pun belum mantap :)..tapi kalau ena ada source utk bekerja dari rumah(online) ok jugak..:)

mcm jual baju baby ke, brg crochet ke, kek/kuih muih ke..

atty's said...

kena tgk baget ena laki bini .
kalo korang rasa..mampu hanya hubby ena je keje..rasanya better ena berenti .sbb risaukan ..kot org mengata ena asik ..mc.

saya said...

susah juga nk buat pilihan ye.. mmm.. sebab ena baru mula start koje kat tempat baru, terlalu banyak mc or cuti2 pon nanti menjejaskan prestasi, dan nanti orang tak nampak our goodness, nampak yg tak elok je. lain takde nanti terbuka pula cerita baru. tau2 la mulut orang & management pon sure pening sebab baru masok dah cuti2 malaysia. hehehe... tapi if nak berhenti pula sayang kerjaya, ye lah, sumber pendapatan tu kan. tapi memandangkan ena if rasa betol2 tak larat, bincang dulu dgn majikan kot2 blh dpt cuti tanpa gaji, sementara tak sihat ni la, bawak surat doktor, so tak payah le berhenti koje. sebab morning sickness tu biasanya utk 1st 3 sem kan? ye ke kalo tak silap la. kalo majikan kata tak boleh, & ena betol2 tak larat, berhenti la. ada rezeki di tempat lain esok tu. insyaallah. tak pon ena kan banyak idea jual2 barang kat tenet, jadikan sumber pendapatan, boleh jugak kot. tak banyak sikit mesti ada masok. sebab sementara ena tak larat ni, badan nak kena jaga, kesihatan diri lebih penting, baby dalam kandungan pon kena jaga jugak. so, minta pendapat hubby & family. mereka mesti sentiasa menyokong. all the best to you and all of us.

Ya ALya said...

memang sayang nak behenti,tapi kalau kat tempan keja ena tu faham ok la,takut nanti berbunyi kemudian,sifat manusia ni suka nampak yg buruk je...try discuuss dgn bos amik cuti tanpa gaji@kalau tak larat n tak boleh nak beri comitment pada kerjaa berhenti je dulu,ada kwn ya 9 bulan mabuk,dar bulan ke4 dia dah start behenti keja...

apa2 pun terletak pd ena sendiri..kalu en suami kata ok,ok la ye,lagpun tanggungjawab suami beri segala2 tu,tp kita kena tgk kan keadaan ekonomi umah kita k....

[-suziey-] said...

waaaaa peknen n moning sicknes..hmmm sbr la dulu..bknnya selamnaya camtu..tunggu dh reda nnti baru pk nk resign or jg anak..

Sidratul Muntaha said...

ena
ayu rsakan ni mesti baby boy.
sama cam kes ayu time setot dulu
pgi2 muntah,mlm muntah.
asyik pitam n pengsan jer.
apepun..tabahkan diri.
benti keje?
jgnlah..
bukan senang nak dpt keje skunk.

~dARlee zURiS~ said...

ena pregnant lagi ek?
tahniah ye.ketinggalan tol zuris nie.
hmm..susah nak wat keputusan nie
sumanya terpulang pada ena
kalau benti,mebi boleh cari income lain ke...cam bisnes online
pk betul2 ye :)

ita cutevirus said...

alahai... ciannyer ena ni... gitu la mood orang preknen kan... tak menentu...
cam ni la ye.. bincang la ngan husband dulu... pastu buat perancangan kewangan... kalo cukup, elok la berenti je kan.. tak pon try la diskas ngan bos.. amek cuti tanpa gaji... rayu² la sket.. huhuhuhu...

mummy_ayu said...

emm tul kata diaorg..kena tgk dr pelbagai segi..ekonomi...no 1..kalu rasa stabil..ok ajer, kalu tak try discuss ngan boss amik cuti tanpa gaji ker? take care ye dear!!harap harap kali nie boy..amin!

A N A K - A N A K K U said...

ena chaio!chaio! lawan skit...heheh aku dulupun berenti jap..tp bkn keje juz benti study...sbb x larat + malas y xleh di lawan....heheheheh pepun kptsn ko aku sokong, y penting ko sohat, baby sihat...keluarga ko bahagia...

AA said...

ena, kuatkan semangat. awal2 memang cam ni kan.. insya allah semuanya akan ok.

oh, btw, ni ada award beserta tag sekali. kalau larat layanlah ye. :-)

http://hanifadil.blogspot.com/2010/05/anugerah-buat-kamu.html

Zura said...

tp na klau ko keje kedatangan ko teruk...ko trylah mntk cuti tanpa gaji mcm mase ko pregnantkan umairah dulu...xboleh ke.???

chugie said...

na.. try lah discuss ngan HR ko.. mane tau dorg ade solution ke..

X kerje nanti, sian kat hb kan.. tp kalau dh itu yang terpaksa di buat.. terpakse lah ko lepaskan kerje..

kat opis pun ko muntah2 ye?
mcm aku dulu, kat umah aku totally O.. tp kat opis, alhamdulillah ok pulak.. but still lembik gak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha