NuffnangX

Wednesday, November 5, 2008

HaRi BeRsEjArAh

citer psl bersejarah dlm hidup aku, yg aku akan kenang smp bila2 :

a) percintaan aku ngan sayang
b) pernikahan & perkahwinan aku ngan sayang
c) kelahiran ank pertama kami dlm rumahtangga kami

jd aku nak catat detik2 bersejarah aku sepanjang aku nak melahirkan puteri hati kami..mungkin sng aku story by date..sng nak story : standby tarik nafas :D

21hb October 2008 :

ari nie aku mmg ada appoinment ngan klinik utk jumpa ngan doc..sayang temankan aku pg sbb dia ckp mgk nie last kita check ngan doc kat klinik kuang nie..jd beriya2 la sayang ikut aku siap apply leave sbb nak teman kan aku..mcm biasa la kan mesti kena bg urine kat nurse kan..bila aku msk toilet n tgk ada darah kat panties, aku dh rasa lain mcm..bila lap ngan tisu ada darah n lendir sekali baru la aku rasa confirm yg aku dh kuar tanda..

aku ckp ngan sayang aku dh kuar darah mcm dh kuar tanda..sayang dh mula risau n tanyer ada rasa sakit tak..aku ckp la takder rasa sakit pun..jd aku buat pemeriksaan mcm biasa..tapi aku dh tanyer pd doc. n doc pun ckp klu rasa sakit baru pg hosp..aku ok ajer la..

bila smp umah, aku ckp pd mak, mak aku dh mula risau..mintak aku pg jugak hosp utk check..ialah takut apa2 jd pd aku kan..jd ptg tu aku ngan sayang pg hosp. sg.buloh utk check..bila doc check bukaan bwh aku cuma 1cm..doc minta aku blk dulu sbb umah aku ngan hosp dekat ajer..aku mmg nak blk taknak aku tggl kat hosp.. abis story!!


22hb & 23hb October 2008 :

ari nie aku ada rasa skt skit..sayang mula risau tgk keadaan aku..mak aku lg la dr smlm tak mkn apa2 sbb risaukan aku..darah still ada lg yg kuar..mak aku ckp mungkin aku kembar darah..klu kembar darah mmg rasa skit..klu kembar air sng ajer nak bersalin..

jd ptg tu aku ngan sayang sambil mak aku pun ikut sekali pg hosp sbb aku dah mula rasa skt kontraksi setiap 10 minute..mmg sakit la..

msk hosp doc check aku..still bukaan 1cm kat bhg bwh..tapi aku kena admit sbb aku ada rasa kontraksi..jd doc nak check aku selepas 6 jam..maknernyer aku kena minta sayang n mak blk dullu la..ialah takkan la nak minta diorg tido kat lobby kan..kesian kat mak aku n sayang..mak lg la pnt..

bila aku kuar jap kat lobby, aku bgtau yg aku kena admit, mak lg la risau..bila aku minta sayang n mak blk dulu, mula2 diorg taknak blk, pas aku dh pujuk..sayang cuma hantar mak blk tp akan dtg semula ke hosp pas dh hantar mak blk..sayang ckp duk kat umah pun hati tak tenang sbb isteri msh kat hosp lg..thanks sayang sbb tak blk umah terus..

jd mlm tu aku tido ajer kat wad hosp..tapi aku bkn blh tido sgt pun sbb kontraksi dtg n pergi kan..senak btl perut aku rasa..

pagi tu bila doc check lg bukaan kat bawah still jgk 1cm..doc discharge aku sbb takder perubahan..jd blk la umah..kecewa gak ialah ingat aku akan bersalin kan tapi still kena blk jgk..
aku tanyer pd doc mcm maner nak tau bila tiba kita nak bersalin..doc tu suggest kan bila aku dh rasa skt sgt smp aku tak blh nak berckp baru la dtg hosp..sbb klu rasa skt skit2 nnti kena blk ajer pas dh jumpa ngan doc..


24hb October 2008 :

yg nie lawak skit..dlm aku skt tu aku n sayang g kuar jln2 g The Store..kami pg sana sbb aku nak beli broadband..ialah sayang cian kat aku nnti time pantang aku akan bosan klu takder internet..memandangkan sblm nie aku guna broadband maxis n dia punyer line tak ok jd skang nie aku nak guna celcom plk..tak kesah la byr mahal skit tapi tak buat aku skt hati bila aku nak guna internet..jd sayang register brodband celcom..

dlm sakit nie smp lg msk kedai baby..smp lg beli baju baby dlm beberapa helai utk penambahan pd baju yg telah sedia ada..

tapi aku kena jln slow2 la pastu byk berhenti rehat..sayang geleng ajer kepala tgk aku..nnti bby dlm perut kuat jln baru tau..sayang berselorah ngan aku..

25hb & 26hb & 27hb October 2008 :

still kuar darah n aku rasa sakit..tapi pelik tau sbb aku akan rasa sakit sgt bila time pagi..rasa mcm2 la skt kat perut, skt nak berak..

asyik kuar dr toilet ajer..bila aku nak g toilet sayang mesti ckp nak kencing @ berak? bila aku ckp nak kencing sayang akan lepaskan aku ngan senyuman..bila aku ckp aku nak berak mula la sayang rasa risau..siap pesan klu nak berak, jgn teran sgt tau..takut bby kuar plak nnti..hish sayang nie mcm2 la..

aku rasa aku dh minum 3 botol air selusuh..siap sayang blk kg jap utk amik air selusuh yg p.cik dia buatkan khas utk aku..bila aku rasa skt ajer aku akan minum air selusuh pastu perut aku dh ok..jd bila dh tak rasa sakit tak jd la aku pg hosp..alahai bila la aku nak bersalin nie..

last2 nie smp lg aku teringin nak mkn nasi beriyani gam yg ada kat tesco s.alam..pg la sayang s.alam nak cari nasi beriyani gam..lg2 dpt minum air bandung dia..peh mmg aku terliuh..nie ada lah kali ke 3 aku minta sayang beli tapi tak dpt beli sbb sold out..aku harap kali nie sayang dpt la beli klu tak abis la bby kami nnti asyik kuar air liur ajer nnti..

finally dpt jgk aku mkn nasi beriyani gam..sayang dpt beli gak..lega sayang bila aku dpt mkn..mkn pun ngan selera ajer ialah sejak aku dh kuar darah nie aku mmh tak selera nak mkn sgt..jd sayang dh tgk aku mkn ngan selera senyum gembira la tgk aku..bila la bby nak lahir nie..


27hb & 28hb October 2008 :

ari nie aku dh mula rasa skt sgt2 tapi waktu pagi ajer..bila dh petang rasa skt dh takder..pelik btl la..

tapi aku rasa lain sgt ari nie..

kol 1am aku dh rasa skt sgt..setiap 5 minute aku dh rasa skt sgt..nak ckp pun dh tak larat..sayang dh asyik suh msk dlm keta utk g hosp..tapi aku taknak pg lg sbb aku nak rasa skt btl2 baru la aku nak pg..

sayang siap nak angkt aku msk dlm keta sbb aku degil sgt taknak pg hosp..tapi kol 5am aku dh tak rasa skt pas aku dh minum air selusuh yg p.cik sayang bg..jd tak jd la pg hosp..seksa sggh

kol 8am, aku rasa skt semula..tgk kaki aku ada mengalir darah..lg la sayang mengelabah..aku relax ajer cuma sayang ajer risau gila2 tgk aku..aku siap g dapur utk sarapan dulu..sayang ngan mak mmg takut ajer tgk keadaan aku..

pastu baru la kami pg hosp..dlm keta aku mmg dh tak blh nak ckp ap2 sbb kontraksi dh kerap sgt..sayang bwk keta punyer la penuh berhati2, klu nak cross bumper mmg la lama sgt nak lepas, seblh2nyer sayang taknak bg aku rasa terhentak bila cross bumper kat jln..aku nak ckp cpt skit tapi suara tak blh nak kuar..

smp hosp sayang daftarkan nama aku, nurse sorong aku msk dlm wad menunggu..kat sini doc check bukaan aku dh buka 3cm..masa nie baru kol 10 lebih..doc minta aku jln2 dulu supaya bukaan kat bwh cpt lg buka..

nak jln apanyer rasa skt kat perut nie aku rasa mcm nak sepak saper2 ajer..mmg skt gila..rasa mcm nak minta ajer bby kuar time tu jgk..sayang n mak tggu kat lobby sbb family tak blh msk kan..

maner patient yg nak deliver baby ditempatkan dlm wad no.2..kat wad nie mmg ada la dlm 6 org menanti nak bersalin..aku tgk msg2 tgh thn sakit sgt2..msg2 wat hal msg2 sbb nak ckp pun tak laratkan..muka msg2 pun toksah ckp la berkerut seribu menahan skt..

kol 6pm, doc check smula n tgk bukaan aku dh 4cm..jd aku dh blh msk dlm blk bersalin..kat dlm blk nie aku duk sorang2 ajer..nurse n doc dtg kejap2 ajer tgk keadaan aku..

kol 11pm, doc check bukaan aku still 4cm..jd doc pecahkan air ketuban aku..doc bg 3 jam ajer utk tgk keadaan aku ada progress @pun tdk..


29hb October 2008 :

kol 4am, doc check n still 4cm..doc msk kan air dlm badan aku n kontraksi yg terjd pastu mmg ssg nak gambarkan dgn kata2..bila kontraksi dtg aku smp tak blh nak rasa pergerakan kaki..bayangkan punya la skt..time tu aku rasa nak ilangkan rasa skt hanya dgn pikirkan mak aku ajer..aku control mind aku yg kontraksi nie tak skt tapi tak berjaya..mmg menangis la aku dlm nie..tapi aku keseorangan..

rasa mcm bersalah pd mak aku bila terpikir aku buat jahat pd mak aku dulu..ialah kita sbg ank mmg ada buat silap kat mak kita kan..time nie la baru la rasa menyesal klu kita pernah melawan kata2 mak kita..

aku minta pd doc ubat tahan skt sbb aku dh tak tahan sgt nak rasa kontraksi tu..jd doc inject aku ngan ubat thn skt, pastu aku tau2 aku dh lalok..

aku rasa aku tido la..bila aku terjg waktu tu dh kol 7am..doc dtg check n bukaan baru 5cm..
doc check air ketuban aku dh colour hijau..emergency case..aku terus disorong msk dlm bilik operation..aku ckp nak ngan suami..tapi nurse ckp diorg akan bgtau kat husband aku..tandatangan diperlukan hanya aku sorang ajer..

time tu aku still dlm lalok lg..rasa mamai sgt2..

bila dh msk dlm bilik operation, rasa berdebar2 sgt ialah perut aku akan di bedah kan utk kuarkan bby dlm perut aku nie..

doc suntik ubat bius kat tulang belakang aku..jd dr pinggang ke bawah aku tak rasa apa2 pun..mmg sejuk la dlm blk tu, wpun bhg atas nurse letak pemanas aku still rasa menggigil sbb kesejukkan..

tiba2 aku dgr suara bby menangis, masa tu aku pikir "bby aku ker tu"

doc tunjukkan kat aku bhg bawah bby aku n tanyer

"nie adalah bby puan, blh puan bgtau jantina ank puan nie?"

bila aku toleh n nampak tut,

"ank saya perempuan doc" aku terus senyum tapi aku tak dpt lg tatap wajah bby aku lg..

dh siap semuanyer aku disorong utk ditempatkan sementara waktu kat blk khas..kat sini aku diwapkan 1 badan sbb tahap rasa gigil badan aku dh smp gigi aku berlaga2 sekali..bila dh ok baru la aku ditempatkan kat wad..

kol 2 lebih baru la sayang msk tgk aku..sayang cium dahi aku n peluk aku bila tgk aku..sayang dh azankan pd bby sblm jumpa ngan aku..sayang ckp bby kita comey sgt..byk ikut muka aku..rasa sedih plak sbb aku blm lg tgk bby aku tu..bila aku ckp aku nak tgk bby sayang jumpa nurse utk amik bby sekejap..

sayang bwk bby coat ke sebelah kanan aku..rasa terharu n gembira sgt bila tgk bby kami berdua..aku nak peluk bby tapi aku tak bermaya sgt..pastu sayang kena kuar sbb time melawat dh abis..ptg nnti sayang akan dtg ngan family aku..ptg plak waktu melawat kol 4pm smp kol 7pm..

waktu yg ada aku tido rest kan diri..bby nurse amik dulu letak kat blk nursery sbb aku tak dpt jg bby aku lg..

nie la story aku..hari bersejarah dlm hidup aku..
aku berdoa semoga ank aku nie akan menjd seorg ank yg soleha, hormatkan org tua..amin

7 kata-kata indah:

arianna adrizal said...

ina, tahniah!! comel baby umairah tu.. =)

shafarina said...

Pengorbanan seorang ibu mmg tak ternilai kan.

Lama jugak lah Ena saket ek? Bukan Ena makan salindah?

Apa2 pun, selamat berpantang. Bila nak cukur jambul si baby tecik tu?

aD said...

tahniah.. selamat dah awak.. nanti bubuh gambar baby k :)

saya said...

wahh..pengalaman sungguh ye ena. pengalam yang tak boleh dijual beli. mudah2an saya pon akan dapat pengalan itu hendaknya. hugs & kisses for cute lil baby umairah..

chik Star said...

syahdu nyeeee
sebak plak bile bce yg part ingt kt mak tuh.

nanonano said...

sebak je bace pengorbanan time nk brsalin ni..
peritnye hanye org yg pernah lalui je rase kan..
slmt berpantang..
jg diri & baby
:)

ZH - Ena said...

arianna - thanks, mak comey bby pun comey gak hhehehehe

shafarina - bila dh rasa baru tau pengorbanan ibu kita, tak rasa tak tau..ina minum bidadari..
cukur jambul mgk akan buat sekali ngan adk kot..sbb bln dpn ajer adk ina bersalin..

ad - tak smp lg nak upload gambo dr camera..nnti ina letak bby comey ina nie..

saya - mmg tak dpt di beli..kena rasa sendiri baru tau..

chik star - btl tu part yg ingat kat mak, mmg kita akan rasa menyesal klu kita pernah buat kesalahan pd mak kita..

nano - thnaks nano :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha