NuffnangX

Monday, July 28, 2008

KeNdUri 6 BuLaN

memandangkan kandungan aku dah msk 6 bulan jd mak mertua aku nasihatkan utk buat kenduri keselamatan utk aku n baby..tapi takder la buat kenduri besar2an pun..cuma minta diberkati ajer.

klu ikut btl2 stail org jawa mmg byk yg perlu dilakukan..tapi mak mertua aku hanya minta buat msk2 n hantar ke rumah sedara mara utk minta diberkati..pemberian makanan nie dikenali sebagai berkat..tapi bgs gak aku tak kena buat ikut stail jawa sbb dr cerita mak mertua n kakak ipar aku, malu beb klu aku kena ikut..sbb kena mandi berkemban bawah kain batik..pastu kena salin 7 helai kain batik..pastu kena golekkan telor kat dada pastu bg jatuh..klu telor tu pecah, perempuan n klu tak pecah lelaki..tu kat pasrt perempuan klu suami plak kena buat belah kelapa muda..klu belahan kelapa muda tu tegak ajer nnti baby lelaki klu belahan senget baby perempuan la tu..pastu mcm ada keramaian la skit..fuhhh dr aku dgr selamat aku tak kena buat mcm tu..malu gila klu kena berkemban..mesti semua org nak tgk kan..uwaaaa mau aku cabut blk umah..

ari sabtu lepas aku apply leave..sbb kenduri nie nak buat ari sabtu..nak buat ari ahad plak tak blh sbb sebelah family aku ada plan nak pg Tanjung Malim, nak pg dusun durian..nnti aku strory..skang aku nak story psl kenduri kat umah mak mertua aku dulu sempena nak sambut baby dlm perut aku nie..

jd aku n sayang balik Sijangkang ari jumaat..pas magrib kami dah kuar..tapi sggh jap umah mak aku sbb mak aku buatkan kek span utk di bwk ke Sijangkang..2 bijik mak aku buatkan..mak aku mmg pakar kej span nie..mmg best gila (sedap la)..

smp Sijangkang kak ros tgh bz wat ketupat pulut..adk ipar aku plak tgh msk kan nasi dlm ketupat..byk benda dh buat la nie..

esoknyer ari sabtu, pg2 lg kami dah kena g pasar sbb nak beli bhn2..beli sayur n beli ayam..aku suka pg pasar jawa sbb kat pasar nie kita blh tgk semuanyer hasil dr kebun diorg sendiri..mmg segar2 la..biasanyer aku akan beli ubi kayu utk mak aku sbb mak aku suka mkn ubi rebus cicah ngan sambal belacan n ikan kering..aku pun suka sekali smp jilat jari la..pehhhh meleleh dh air liur aku bila tgh taip nie..

pas dah blk dr pasar, apa lg isi perut kenyang2 pastu mula la memasak..aku ikut sayang pg pasar..mcm2 la sayang citerkan kat aku ttg pasar jawa nie..sejak aku kawen nie la 1st time aku dtg pasar ari sabtu..biasa pg pasar ari ahad ajer..

aku cuma tlg apa2 yg patut ajer la..mak mertua n kak ros la yg byk buat kerja..aku n anak buah sayang hanya buat kerja2 yg ringan ajer..mcm ptg sayur n potong bawang..aku plak asyik la julur kan kaki ialah ddk lama2 kaki aku blh cramp..

dlm 12 lebih baru la semua persiapan siap..penat gak la..korang tau tak..mmg byk mknan yg kami msk..semuanyer mknan kesukaan sayang..ada ayam msk kicap santan, sambal goreng, pecal, kerabu jawa, ketupat nasi, ketupat pulut jawa (yg nie mmg special aku mmg tak pernah tgk n tak pernah rasa), 7 jenis ubi (ubi kentang, ubi kuning, keladi, labu, pisang, ubi kentut, n keledek)..mcm2 jenis ubi kan..semua ubi nie di rebus n cicah ngan sambal..mmg sedap

pastu kami pack dlm plastik..dah siap packing apa lg tggjwb sayang la utk hantar semua berkat nie kat sedara mara..ada la dlm 30 berkat utk dihantar..bila berkat nie di hantar n tuan rumah tgk isinyer n ada ubi diorg dh tau tujuan berkat nie diagihkan..jd diorg akan doakan semoga aku n baby akan selamat time dilahirkan..InsyaAllah

jd org jawa nie penuh ngan adat kan..byk la aku dah tau adat2 org jawa yg still diamalkan n tdk diamalkan lg..penat mmg la penat tapi disebalik tujuan apa yg dilakukan mmg bgs la sbb family fikirkan apa yg baik utk kita kan..terharu jgk la ialah aku kan org luar..tapi diterima baik oleh family sayang..
pulut nie mcm ice cream malaysia kan - sedap tau (mmg aku tak pernah rasa)
ketupat beras
7 jenis ubi yg di rebus
tgh packing berkat utk diagih2kan
berkat yg telah siap di packing

4 kata-kata indah:

.::WaNiE::. said...

err telur kalau jatuh mmg bukan pecah ke:P

ZH - Ena said...

wanie - hahahaha tu telor lain

lotto 649 results said...

I could give my own opinion with your topic that is not boring for me.

online free lottery said...

Yugs, daw nabasahan ko naman ni sa iban nga blog?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha