NuffnangX

Wednesday, January 16, 2013

Coret-coret Mengenai Umairah ~ Tentang Dia

2hb adalah 1st day umairah zahrah melangkah kaki sebagai budak pra school
pagi tu umairah memang xcited untuk pergi ke sekolah
tempat yang sama jugak masa aku hantar untuk day care
day care di sebelah dan pra sekolah dan tadika di bangunan sebelahnya

dan aku sebagai ibu tentunya berbangga melihat anak sudah berbaju sekolah
lengakap dari atas hingga ke bawah
bila aku xcited anak lagi bertambah-tambah xcited
sebelum hari sekolah
hari-hari pakai beg sekolah dan kasut sekolah :)

dan pagi itu
dengan ibu bapa anak yang lain sama-sama rasa gembira melihat anak kegembiraan
dapat melihat kawan-kawan semula
letakkan umairah dalam classnya untuk palajar 5 tahun
berjumpa sekejap dengan Princpalnya untuk bayar yuran dan total bil keseluruhannya
bila berjumpa
"mak umairah yea, saya terpaksa letakkan umairah di class 4 tahun sebab umairah takder penumpuan dalam class..saya tak boleh letak umairah di class 5 tahun"principal

aku yang mendengarnya nak bertanya semula
tapi ada ibu bapa yang lain di situ
dan suasana di dalam pejabat sangat kelam kabut
terus pendam dalam hati apa yang nak dipersoalkan

umairah

di dalam class

di dalam class with ibu
muka masam skit sebab kena bangun awal dari kebiasaan

perbarisan yang pertama dan terakhir

ceritakan pada sayang apa yang terjadi masa di sekolah
terus sayang minta aku tarik umairah dari sekolah tu
masing-masing tengah marah
call mak minta mak pergi ke sekolah kemas dan pasti
untuk menanyakan kekosongan
tapi hampa sebab sudah penuh

kenapa kami MARAH
sebab kenapa ko boleh cakap umairah tiada penumpuan dalam class
berdasarkan apa ko meletakkan umairah di dalam class 4 tahun
sebab umairah sudah masuk di day care 2 tahun
jadi berdasarkan 2 tahun pergaulan umairah di situ
ko boleh simply-simply letak umairah di class 4 tahun
kalau letak di class 4 tahun macam mana umairah nak lagi beri tumpuan
sebab class 4 tahun bercampur dengan budak 3 tahun
tahun lepas sudah masuk class 4 tahun this yea pun ko nak letak class 4 tahun
jadi bila masanya budak tu nak berkembang otaknya
akan statik jea la macam tu
tapi budak yang baru fresh masuk tadika dan daftar that day
ko boleh letak dalam class 5 tahun
itu ko nak klasifikasikan sebagai apa
oooooo budak lama ko letak class 4 tahun
budak baru boleh terus letak class 5 tahun
memang tidak adil

kalau korang sebagai ibu bapa
korang marah tak
anak korang diperlakukan sebegitu rupa
mesti marahkan

lepas 2 hari tak pergi ke mana-mana
ada di rumah sahaja
kami decide antar sahaja umairah bersama dengan adiknya
Taska Manja Rina
sudah 2 minggu lebih hantar umairah di sini
nampak sangat perubahannya
ABC sudah lancar
skang nie dalam proses mengenal huruf
Alhamdulillah

sayang cakap mungkin ada rahmat apa yang terjadi
kita ambil langkah dratik pada permulaannya
dan diakhirnya ada berita gembira untuk kita
memang pada permulaanya
banyak mulut akan bertanya itu ini
kenapa tak hantar ke sekolah
kenapa..kenapa..kenapa..
finally resultnya amat membaggakan kami
bukan banggakan ibu bapa yang mencaci kami tu
emmmmmm

kini umairah dan umar sangat gembira
sebab tidak lagi dipisahkan

aku tanya pada Pn.Zaiton
perangai umar macam mana
Pn.zaiton sangat honestly beritahu
umar sangat good boy
dan tidak banyak kerenah
boleh masuk class dan boleh belajar bersama-sama
tidak mencubit budak lain
tidak memukul budak lain
tidak buat nakal dalam class
memang good boy

bila dengar apa yang pn.zaiton beritahu
dan compare dengan principal sebelum nie yang umar kena buang sekolah
terdapat perbezaan output diberikan
ntah tak tahu apa yang tak sukanya pada kami nie

sayang cakap "biarlah sorang tak suka kita, ada seribu orang lain yang suka kita"sayang
betul jugak tu
jadi aku tak kusut-kusutkan otak aku
just beri tumpuan dalam pembelajaran umairah dan umar sahaja
siapa taknak berikan perkara TERBAIK dalam hidup anak-anak
betul tak

maaf entry kali panjang berjela
sekadar meluahkan rasa...

8 kata-kata indah:

munna said...

munna yg membaca pun sakit hati di buatnya.... betul tu ada hikmah di sebaliknya

Ya ALya said...

ad hikmah semua ni kan....nextyear umairah 6 tahun try la apply prasekolah under kementerian je...

Eliss Mie said...

geram pulak bila membacanya.ada pulak boleh simply2 grade budak2 mcm tu yer.sabar jer la.semoga umairah dpt belajar dgn lebih baik kat tadika lain.

Dewi Aja said...

Hello!
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)
Dewi

شركة تاج said...


شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تسليك مجاري بالخبر
شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر
شركة المثالية للتنظيف بالجبيل

شركة تاج said...

شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجاري بالقطيف
شركة تنظيف منازل بالقطيف

شركة تاج said...


خدمات شركة ركن الامثل بالمنطقة الشرقيه 0502644550 وتقديم كافة الخدمات المنزلية

شركة كشف تسربات المياه بالاحساء
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالقطيف

شركة تاج said...


توفر الشركة لعملاؤها الكرام الكثير من خيارات و برامج عمليات تنظيف المنازل
شركة تنظيف منازل بالجبيل
وخبرتنا العملية و استطلاعنا الدائم لسوق خدمات تنظيف الشقق يؤكد لكم عملاؤنا الكرام انكم حتما ستجدون ما يناسب
احتياجاتكم ضمن شرائحنا المختلفة والمتعددة المصممة خصيصا لتلبى مختلف احتياجاتكم فى اعمال تنظيف المنازل بالجبيل
تنظيف المنازل بالقطيف انتشر بكثرة بين الناس لضمان الحصول على افضل اسعار تنظيف الشقق ذلك لأن شركات التنظيف لديها من
العمالة ما يكفي لأنجاز المهام فى اقل مدة زمنية، ايضاَ كل شركة تنظيف من المفروض ان يتوفر بها ماكينات تنظيف مخصصة فى
تنظيف الفلل و تنظيف القصور ونظافة المنازل وكل ماكينة تنظيف تقوم بمهام معينة يصعب على ربة المنزل القيام بها بمفردها
مثل تنظيف القماش و لهذا يفضل إسناد المهمة إلي افضل شركة تنظيف منازل بالقطيف شركة تاج الافضل دائما 0551844053
شركة تنظيف بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تنظيف شقق بالجبيل
شركة تنظيف فلل بالجبيل


شركة تنظيف مجالس بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالقطيف
شركة تنظيف مجالس بالقطيف
شركة تنظيف سجاد بالقطيف
شركة تنظيف شقق بالقطيف

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha