NuffnangX

Monday, August 11, 2008

AlErGiC

ari jumaat lepas time lunch aku mkn nasi ayam, ok la aku mkn mcm biasa ajer la..cuma aku perhatikan ayam (bahagian paha aku amik) ada lain mcm skit..colour hitam skit..aku cuma mkn skit2 ajer la ayam tu..


dlm kol 5pm aku tgk tgn aku mcm ada bengkak skit2..aku cuma garu ajer la ialah ingat biasa ajer la..aku ingat kena gigit semut la..biasa kan klu pas gigit semut gatal2 kat bahagian yg gatal..aku wat tak tau lg..


pastu aku pg umah zura jap sbb nak amik korset..dia jd amik scarf halle n stoking halle..scarf dia pakai n stoking kakak dia yg pakai..kakak dia pun tgh pregnant due bln sept nie..kemungkinan kakak dia akan pakai korset pas dia bersalin la..


time kat umah zura nie la aku jd tak senang ddk..satu badan aku dah mula gatal2..pastu kat tgn aku dah bengkak2..aku tunjuk kat zura, zura ckp yg aku mungkin kena kelkatu nak ubat kena asapkan nganasap kemeyan..aku tak lama pun kat umah zura..sbb dah tak selesa..


aku call sayang yg aku kena gatal2 n tangan aku dh mula membengkak..sayang ckp smp umah mandi ngan sabun dettol..klu gatal gak baru g klinik..ok ajer

smp umah aku mmg dah tak tahan..mandi pun lama..tapi sambil mandi pun aku still rasa gatal..pas mandi bila tgk kat cermin baru aku tau yg kat bahagian belakang aku n paha aku dah mula membengkak..kat tgn yg aku garu td dah bengkak setebal duit 50 sen..aku dah mula meremang bulu roma..


cpt2 aku call mak aku..aku terangkan kat mak..than mak ckp mandi ngan air garam @pun klu ada tembakau sapu air tembakau kat tmp yg gatal..alahai mana la aku nak cari tembakau nie..klu nak mandi ngan air garam aku baru ajer mandi td..takper la tggu sayang balik dulu..


sambil2 baring tu tgn aku mmg tak ddk diam la mmg menggaru ajer kat bhg yg gatal..jd bhg yg aku garu tu mmg makin teruk la jd nyer..rasa mcm nak nangis ajer..tak senang ddk aku di buatnyer..


pastu mak call aku smula..mak aku minta aku pg jumpa doc..risau kat baby nnti..klu mak aku tak ckp pun mmg aku nak pg klinik pun dah tak tahan aku ngan apa yg terjadi..


kol 6.30pm baru la sayang smp umah..terus tgk keaadaan aku..bila sayang tgk, dia pun meremang bulu roma tgk keaadaan aku..mmg teruk nie..bila sayang tgk kat bhg belakang aku lg la dia risau..terus suh cpt aku bersiap..


kami pg klinik pusrawi kat sg.buloh tapi tak blh masuk sbb waktu rehat (time tu dh kol 7.30pm) alahai terpaksa la pg klinik mutira gak..smp sana nasib baik la ada 1 patient ajer..jd tak la tggu lama utk turn kami..msk jumpa doc sayang pun ada sekali..bila doc ckp sakit apa ajer, terus aku tunjuk kat tgn aku..terus doc ckp yg aku nie alergic kat ayam..ayam yg di suntik ngan hormon aku tak blh mkn tu yg 1 badan aku membengkak..alahai aku alergic ngan ayam ker..sblm nie ok ajer..doc ckp sbb aku tgh pregnant jd perubahan hormon dlm badan, jd mempengaruhi hormon aku..isk isk isk..klu aku tak mengandung doc blh bg terus suntikan tapi memandangkan aku tgh pregnant aku cuma blh mkn ubat cecair utk gatal n 2 jenis ubat (cream sapu mlm n cream sapu siang)..

terus pg umah mak aku..tunjuk kat mak aku terus mak aku menggeleng kepala kat aku..sejak aku mengandung nie mcm2 hal terjd kat aku..tapi pelik sbb adk aku rilek ajer time mengandung..takder apa2 pun..pas mkn nasi aku terus mkn ubat gatal..pastu sayang tlg sapu cream kat badan aku..mmg gatal tak ingat la..rasa mcm nak nangis ajer..tension beb..sapu cream pun mcm tak jln aku minta sayang pg beli tembakau..gosok la badan aku dgn tembakau..tapi mcm takder apa2 effect pun, sama gak gatal nyer..


tapi mata aku dah lalok, aku rasa kesan dr ubat yg aku mkn td..mmg tak blh ak angkat mata la..jd aku tido tanpa rasa apa2..bgs gak..


bgn tido ari sabtu, aku tgk badan aku still ada yg membengkak lg..jd sapu plak cream siang..sejuk ajer pakai..mcm pakai bedak sejuk ajer..mkn ubat lg pas dh sarapan..terus pg keja..


kat opis aku mmg tak tahan..still rasa gatal gak..pastu mata aku pkak mcm dah tak blh nak buka..tak blh nak jd nie..jd kol 9.30am aku dah balik..smp umah aku terus tido..tak sedar pun bila sayang balik (sayang pg pejabat pos utk idupkan lesen keta dia), jd sayang mmg tak tahu aku balik umah..terperanjat gak bila dia tgk aku ada kat umah..sayang tanya soalan kat aku pun aku tak blh nak jwb, mmg mamai sesangat2 la..


aku terjaga dlm kol 2 lebih..aku tgk badan aku dah tak membengkak..aik dh ok ker..rasa gatal pun dah takder..alhamdulillah dah baik pun..

mlmnyer aku mkn kuar ngan sayang, aku mkn mee hailam..dlm mee hailam kan ada ayam n seafood kan..aku mkn la..than tak smp 1/2 jam bdn aku dah gatal semula n membengkak semula..uwaaaaaaaaaaaaaaa ingat kan dah baik..jd maknernya aku tak blh mkn ayam n seafood wat sementara waktu la..adush!


jd badan aku membengkak la semula..kena la sapu ubat n mkn ubat gatal..jd dlm mggu nie aku akan jauh kan diri aku ngan ayam n seafood..dulu time awal mengandung aku tak mkn ayam gak tapi sbb mabuk..skang nie aku tak blh mkn ayam sbb badan aku akan membengkak plak..alergic la..tragik kan!!!!



mula2 sekali kena kat opis

kat klinik mutira tggu turn nak jumpa ngan doc


pas aku dh garu, tgn aku mkn teruk
mkn teruk kan


tgn kanan aku pun dah mula membengkak

tebal nie tgn aku bengkak..

9 kata-kata indah:

Mak Su said...

wowowowo, kena ludah ngan hantu ker kena ulat bulu?

shafarina said...

Siannya, bengkak2 besar tu mmg menyeksakan.

Hasben pernah kena.. huhu 2 hari tak bergerak, mandi air garam. Berendam dlm air panas rasa selesa sikit.

Sian kan Ibu, sbb tu pahalanya besar kalau mengandungkan anak 40 minggu ni. Nak pulak masa melahirkan. Lagilah.

cikdinz said...

elergic ko...

arianna adrizal said...

oooo~ dulu pun anne penah kena gatal2 mcmtu. alergic mkn ubat.

nUR_rOsALiNdA said...

naper tu kak??

chik Star said...

alor. trok nyee.
aah klo setgh org kte kne ludh dek antu gk nih.

cmne sekrg dh kurg ckit ke ?
:)

lindosh said...

gatal2 neh mmg tak tahan oo

ZH - Ena said...

mak su - alergic la mak su..tapi time kecik2 dulu slalu gak kena bila main kat belakang umah.

shafarina - mmg tak tertahan gatalnyer..rasa mcm nak siat ajer kulit time tu huhuhu

cikdinz - yup cikdinz..gatal sggh

anne - bkn mkn ubat ajer, kena sapu ubat siang n malam than kena pantang tak blh mkn seafood n ayam


nur-rosalinda - gatal2 satu badan..alergic

chick star - skang dh ok..2 mggu jgk la pantang..skang dh blh mkn nyum nyum nyum sedapnyer ayam

lindosh - bkn tak tahan ajer rasa nak ajer tukar kulit hehehehehe

^^waniEwaWa^^ said...

eeeiiii...teramat seksa kan...
sy penah kena...lagi teruk 1bdn...
specialist ckp allergic kat habuk..
hope cepat2 ok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @Zareena Heeney 2012 | Designed By Riesha Ariesha